AlimenteBoliInimă şi sistem circulatorNutriţieŞtiri

Uleiul de cocos este la fel de rău ca untul şi grăsimea de vită

Un nou studiu al American Heart Association demonstrează că uleiul de nucă de cocos nu este un aliment sănătos. Niciun tip de grăsimi saturate nu este sănătos.

Autorii recunosc că recomandarea de a mînca mai puţine grăsimi saturate şi mai multe grăsimi nesaturate rămîne una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul bolilor de inimă. De fapt, spun ei, studiile arată că înlocuirea grăsimilor saturate cu ulei vegetal polinesaturat poate reduce boala cardiovasculară cu aproximativ 30%. Acest lucru este similar cu reducerile observate la utilizarea medicamentelor cu statine.

Grăsimile saturate se găsesc în carne, lapte integral şi unt şi în unele uleiuri tropicale, cum ar fi cel de palmier şi de cocos. Alte tipuri de grăsimi: grăsimile polinesaturate (nuci, seminţe, peşte gras, ulei de porumb şi de soia) şi grăsimi mononesaturate (nuci şi seminţe, uleiuri de avocado, de măsline şi canola).

Autorul principal, Frank Sacks, profesor la Harvard, spune că „am vrut să răspundem dezinformării promovate de unii oameni de ştiinţă şi de unii jurnalişti care pun la îndoială ştiinţa nutriţională sănătoasă”.

Un studiu recent a constatat că 72% dintre americani (şi 37% dintre nutriţionişti) consideră că untul de cocos este un aliment sănătos. „Nu există nicio bază pentru asta. Uleiul de nucă de cocos este grăsime pură, mai bogată în grăsimi saturate decît alte surse, cum ar fi uleiul de palmier sau untul, şi nu există nimic în el care să determine reducerea efectelor negative ale grăsimilor saturate”.

Şapte studii clinice au constatat că uleiul de nucă de cocos creşte LDL (colesterolul rău) la fel de mult ca untul, grăsimea de vită şi uleiul de palmier. Deoarece LDL ridicat este o cauză cunoscută a bolilor de inimă şi pentru că uleiul de cocos nu are „efecte benefice compensatorii necunoscute”, se recomandă folosirea acestuia.

Unele studii au sugerat că acidul lauric, care reprezintă aproximativ jumătate din grăsimile saturate ale uleiului de nucă de cocos, are unele beneficii unice pentru sănătate: este antimicrobian, nu se descompune la temperaturi ridicate, ca alte grăsimi, şi poate avea proprietăţi de stimulare a metabolismului. De asemenea, pare să stimuleze nivelurile de colesterol bun, care poate fi protector împotriva bolilor de inimă.

Dar dr. Sacks arată că toate grăsimile cresc colesterolul bun, în special grăsimile saturate. Iar ştiinţa despre colesterolul bun este încă neclară. Cercetările recente au arătat că o creştere a nivelurilor de HLD nu se traduce neapărat printr-un risc redus de boli cardiace.

Dr. Sacks insistă că cercetarea „sprijină în mod covîrşitor limitarea conţinutului de grăsimi saturate” pentru a preveni boala cardiacă şi a arterelor. Alţi experţi susţin, totuşi, că grăsimile saturate au fost viciate inutil şi spun că tăierea de pe listă a acestui ingredient nu poate îmbunătăţi neapărat sănătatea.

Oamenii care înlocuiesc grăsimile saturate cu carbohidraţi sau alimente bogate în zahăr, de exemplu, nu văd reduceri ale riscului bolilor cardiace. „O dietă sănătoasă nu limitează doar anumiţi nutrienţi nefavorabili. Ar trebui să se concentreze şi asupra alimentelor sănătoase bogate în nutrienţi care pot contribui la reducerea riscului, cum ar fi uleiurile vegetale poli şi mononesaturate, fructele cu coajă lemnoasă, fructele, legumele, cerealele integrale, peştele şi altele”.

Sursa: health.com

Comments

comments

Lasă un răspuns