Cum să te opreşti din mîncatul emoţional?
Cele mai puternice pofte apar atunci cînd te afli în cel mai slab punct emoțional. Mulți oameni transformă hrana într-o cale de a depăși emoțiile negative, cum ar fi furia, stresul sau tristețea.
Din păcate, acest stil poate duce la o alimentație nesănătoasă, mintea și corpul nu vor primi substanțele nutritive de care are nevoie pentru a supraviețui. Vestea bună este că nu este imposibil să redobîndeşti controlul asupra obiceiurilor alimentare.
În general, foamea emoțională se declanşează brusc, în timp ce foamea fizică are loc treptat.
Dacă nu eşti sigur că mănînci pe fond emoțional, răspunde la cîteva întrebări:
• Mănînc atunci cînd sînt supărat?
• Mănînc pe ascuns?
• Mănînc fără să mă controlez?
• Continui să mănînc în ciuda faptului că mă simt plin?
• Mă simt vinovat după ce mănînc?
Dacă ai răspuns DA la oricare dintre aceste întrebări, ar trebui să discuți cu un profesionist. Poate fi un pas dificil, dar în cele din urmă vei reuşi să îţi gestionezi emoțiile fără a recurge la alimente.
Scara foamei
Scara foamei este un instrument foarte eficient pentru a învinge mîncatul iraţional și te poate lămuri în legătură cu stilul de foame.
Înainte de a mînca, decide cît de flămînd te simți:
- Mai mult decît înfometat – Îţi este atît de foame încît simţi că eşti slăbit.
- Foarte inconfortabil – Te simți iritat și în imposibilitatea de a te concentra.
- Foarte înfometat – Stomacul chiorăie.
- Puțin inconfortabil – Începi să simți semne de foame.
- Confortabil – Eşti mai mult sau mai puțin sătul, dar ai putea mînca ceva mai mult.
- Foarte confortabil – Te simţi sătul.
- Full – Eşti într-o stare uşor inconfortabilă.
- Inconfortabil de plin – Te simți umflat.
- Foarte inconfortabil de plin – Te strîng hainele, dureri uşoare de stomac.
- Arhiplin – Abia poţi să te mişti, simți că nu vrei să mai vezi niciodată mîncare.
Sfaturi
• Pentru a evita supraalimentarea, încearcă să mănînci cînd te simți în situaţiile 2, 3 sau 4.
• Cînd începi să te simți „confortabil” sau „perfect confortabil”, opreşte-te și așteaptă pînă la următoarea masă sau gustare programată.
• Dacă încerci să slăbeşti, opreşte-te la „confortabil”, astfel vei mînca mai puțin decît consumă corpul.
• Nu îţi îngădui să ajungi la 1 sau 2, deoarece e posibil să mănînci prea mult.
Cum să eviți supraalimentarea
1. Află ce te face să mănînci. Încearcă să scrii ce mănînci, cît de mult, cînd și cum te simți în acel moment. Acesta poate fi un exercițiu foarte util pentru a înțelege ce te declanșează emoțional și te va ajuta să dezvolți un plan de evitare/tratare a acestor declanşatoare de emoţii în viitor.
2. Alege o dietă echilibrată. Aminteşte-ţi că, dacă nu mănînci suficient pentru a-ţi satisface cerințele de energie, este posibil să fii mai predispus la consum emoțional.
3. Mănîncă regulat și nu sări peste mese. Acest lucru te va ajuta să eviți alimentele nesănătoase din cauza foamei adverse.
4. Mănîncă alimente bogate în nutrienți. Modelele nesănătoase de hrănire nu oferă organismului niciun cîştig nutrițional. Alege fructe, legume și surse de proteine slabe.
5. Nu păstra alimente nesănătoase în casă. Încearcă să nu faci cumpărături atunci cînd te simți depresiv sau înfometat.
6. Mănîncă încet. Bucură-te de fiecare mușcătură.
7. Află cît de foame îţi este (folosind scara foamei) și cînd este timpul să nu mai mănînci.
8. Concentrează-te pe altceva. Citeşte o carte sau o revistă bună, ascultă muzică, mergi la plimbare, fă o baie, fă pilates sau exerciții de respirație profundă, cheamă un prieten, trebăluieşte prin gospodărie sau spală mașina. Încearcă să faci o listă de activităţi care îţi plac şi să te raportezi la ele atunci cînd vrei să te concentrezi pe altceva decît mîncare.
Mîncatul emoțional este ceva pe care majoritatea oamenilor l-au experimentat la un moment dat în viață. Problema apare atunci cînd acest comportament scapă de sub control, în loc să fie moderat.
Sursa: healthyfoodmix.com