AlimenteIunieNutriţieUtile

Găteşti în aer liber? Nu uita de termometrul alimentar!

Pentru siguranţa preparatelor din carne gătite în aer liber, trebuie să aveţi la îndemînă un termometru alimentar, conform specialiştilor americani. Din păcate, românii nu prea folosesc acest instrument, atît de util în determinarea temperaturii oricărui tip de aliment.

Cea mai bună şi singura modalitate de a vă asigura că bacteriile au fost ucise şi că mîncarea este sigură este ca aceasta să fie gătită la temperatura internă corect măsurată cu ajutorul unui termometru alimentar”, se spune într-un comunicat al ministerului agriculturii din SUA. „Este un lucru simplu care poate opri familia şi oaspeţii de la contractarea unor afecţiuni alimentare”.

În fiecare an, circa 48 de milioane de oameni din Statele Unite suferă de boli provocate de alimente, rezultînd 128.000 de spitalizări şi 3 000 de decese, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din S.U.A. Dar mulţi nici nu îşi iau măsuri de precauţie. De exemplu, doar 34% dintre americani folosesc un termometru alimentar la gătitul hamburgerilor.

Temperaturile interne recomandate pentru alimente sînt de 71 grade C pentru hamburgeri şi cîrnaţi, 74 grade C pentru carnea de pasăre şi 63 grade C pentru carnea de porc, miel, vită şi peşte.

Amintiţi-vă şi aceste sfaturi de siguranţă: Nu utilizaţi aceleaşi ustensile pentru alimentele crude şi pentru cele fierte. Puneţi resturile în recipiente puţin adînci şi păstraţi-le la frigider sau îngheţaţi-le imediat. Aruncaţi alimentele care au fost lăsate afară mai mult de două ore.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Lasă un răspuns