AlimenteBoliCreier şi sistem nervosNutriţieŞtiriVîrsta a treia

Uleiul de măsline extra-virgin, duşmanul bolii Alzheimer

Dieta mediteraneană, bogată în alimente pe bază de plante, este asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate, printre care şi o incidență mai scăzută a demenței. Acum, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Lewis Katz de la Temple University au identificat un ingredient specific care protejează împotriva declinului cognitiv: uleiul de măsline extra-virgin, o componentă majoră a dietei mediteraneene.

Într-un studiu publicat online, cercetătorii arată că un consum de ulei de măsline extra virgin protejează memoria și capacitatea de învățare și reduce formarea plăcilor de beta-amiloid și a aglomerărilor neurofibrilare în creier, markeri clasici ai bolii Alzheimer.

Echipa a identificat, de asemenea, mecanismele care stau la baza efectelor protectoare ale uleiului de măsline extra virgin. „Am constatat că uleiul de măsline reduce inflamația creierului, dar cel mai important, activează un proces cunoscut sub numele de autofagie”, a declarat cercetătorul principal Domenico Praticò. Autofagia este procesul prin care celulele se descompun și elimină resturile și toxinele intracelulare, cum ar fi plăcile de amiloid și aglomerările tau.

Celulele creierului de la șoarecii hrăniți cu diete îmbogățite cu ulei de măsline extra virgin au avut niveluri mai ridicate de autofagie și niveluri reduse ale plăcilor de amiloid și tau fosforilat, substanță responsabilă de mănunchiurile de fibre încurcate, care sînt suspectate că ar contribui la disfuncția celulelor nervoase din creier.

Uleiul de măsline extra-virgin este mai bun decît fructele și legumele în monoterapie, iar grăsimea vegetală mononesaturată este mai sănătoasă decît grăsimile animale saturate”, spune dr. Praticò.

Pentru a investiga relaţia dintre uleiul de măsline extra-virgin şi demenţă, Dr. Praticò şi colegii săi au folosit un model bine stabilit de boală Alzheimer. Animalele dezvoltă trei caracteristici cheie ale bolii: tulburări de memorie, plăci amiloid și ghemuri neurofibrilare.

Cercetătorii au împărțit şoarecii în două grupe, una care a primit hrană îmbogățită cu ulei de măsline extra virgin și una care a primit hrană obişnuită. Uleiul de măsline a fost introdus în dietă atunci cînd șoarecii aveau șase luni, înainte ca simptomele bolii Alzheimer să apară.

La vîrsta de 9 luni și 12 luni, șoarecii cu dietă îmbogățită cu ulei de măsline extra virgin au rezolvat mult mai bine testele concepute pentru a evalua memoria de lucru, memoria spațială și abilitățile de învățare.

Studiile de țesut cerebral din ambele grupuri de șoareci au evidențiat diferențe dramatice în aspectul și funcția celulelor nervoase.

Un lucru care a ieșit imediat în evidență a fost integritatea sinaptică”. Integritatea conexiunilor dintre neuroni, cunoscute sub numele de sinapse, a fost conservată la animale pe dietă cu ulei de măsline. În plus, s-a constatat o creștere dramatică a activării autofagiei celulelor nervoase, care a fost în cele din urmă responsabilă de reducerea nivelurilor de plăci amiloid și fosforilat tau.

Datorită activării autofagiei, memoria și integritatea sinaptică s-au păstrat, iar efectele patologice destinate în mod obișnuit dezvoltării bolii Alzheimer au fost semnificativ reduse. Aceasta este o descoperire foarte importantă deoarece suspectează că o reducere a autofagiei marchează începutul bolii Alzheimer.”

Dr. Praticò și colegii săi planifică să investigheze efectele introducerii uleiului de măsline extra virgin în dieta acelorași șoareci, la vîrsta de 12 luni, cînd au dezvoltat deja plachete și ghemuri neurofibrilare. „De obicei, atunci cînd un pacient vine la medic pentru simptome de demență, boala este deja prezentă”, a adăugat dr. Praticò. „Vrem să ştim dacă uleiul de măsline adăugat mai tîrziu în dietă poate opri sau inversa boala Alzheimer.”

Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns