La ce sînt bune codiţele de vişine?

 Cu gustul lor dulce-acrişor, vişinele sînt fructele potrivite pentru zilele calde de vară. Vişinul este un arbore fructifer din familia rozaceelor, originar din nordul Iranului şi Turkmenistanului.

Este mai rezistent decît cireşul, cu care este înrudit. Vişinele conţin: apă, zaharuri, acizi, substanţe tanoide, proteine, pectine, săruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, PP, acid folic, vitamina E. Din vişine se prepară sucuri, dulceaţă, compot, gem, vişinată, sirop.

În scop terapeutic, de la vişin se folosesc codiţele fructelor, frunzele şi scoarţa ramurilor tinere. Frunzele de vişin, bine uscate şi mărunţite, se folosesc, sub formă de decoct, prin fierbere timp de 15 minute, pentru un ceai diuretic, dar şi în tratarea afecţiunilor cardiace şi a diareei.

Scoarţa de pe ramurile tinere se fierbe, obţinîndu-se un ceai excelent împotriva febrei. Codiţele fructelor conţin săruri de potasiu, derivaţi flavonici şi tanin, fiind recomandate sub formă de infuzie cu efect diuretic. Ceaiul are şi proprietăţi astringente, folosindu-se şi în caz de diaree.

Fructele au efecte terapeutice, contribuind la întîrzierea procesului de îmbătrînire prin îmbunătăţrea compoziţiei chimice a sîngelui, la ameliorarea sau chiar vindecarea bolilor renale, hepatice, diabetice, cardiovasculare şi la atenuarea stresului psihic şi a anemiei. Vişinele conţin de 19 ori mai mult betacaroten decît afinele. Betacarotenul este un precursor al vitaminei A, care protejează vederea şi menţine elasticitatea pielii, împiedicînd formarea ridurilor. De asemenea, vişinele conţin foarte mulţi antioxidanţi care protejează împotriva radicalilor liberi ce pot afecta celulele organismului şi duc la îmbătrînirea prematură a acestora, favorizînd instalarea diferitelor tipuri de cancer. Cura de visine (fructe proaspete sau suc) este indicată diabeticilor datorită vitaminei E şi levulozei.

Sucul de vişine cu lapte se foloseşte în tratarea artritelor, în stările febrile, bronşite, astm bronşic. În plus, vişinele ne feresc şi de insomnie.

Comments

comments

2 comentarii la „La ce sînt bune codiţele de vişine?

Lasă un răspuns