Profesiile cele mai expuse la deficit de vitamina D

Nivelurile de vitamina D, în majoritatea grupurilor ocupaționale, sînt mult sub cele considerate optime pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat în revista BMC Public Health, de către cercetătorii de la Universitatea din Alberta, Canada.

Înțelegerea prevalenței deficienței vitaminei D în diferite profesii ar putea îmbunătăți intervențiile de sănătate publică și eforturile de prevenire.

Dr. Sebastian Straube spune: „Rezultatele noastre sugerează că ocupaţia este un factor major care poate contribui la nivelurile suboptimale de vitamină D. Examinarea periodică a nivelurilor de vitamina D în grupurile cu risc ar trebui luată în considerare în viitoarele ghiduri de practică clinică şi programe de sănătate publică. Sănătatea la locul de muncă ar putea include educația despre importanța nivelurilor adecvate de vitamină D. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea rezultatelor negative ale carenţei de vitamina D: tulburările metabolice, tulburările psihiatrice și cardiovasculare și cancer”.

Cercetătorii au descoperit că prevalenţa deficitului de vitamina D a fost cea mai mare în rîndul lucrătorilor în schimburi (80% dintre indivizi), urmată de cea constatată la muncitorii care lucrează în interior (77%) şi de angajaţii din domeniul sănătăţii (72%). În rîndul lucrătorilor din domeniul asistenței medicale, rata de deficiență a vitaminei D e diferită: rezidenți medicali (65%), medici practicieni (46%), asistente medicale (43%) sau alți profesioniști din domeniul sănătății (43%).

Dr. Straube a spus: „Producția de vitamină D de către organism se bazează pe expunerea la soare și expunerea la radiații UV, astfel încît orice activitate care reduce expunerea tinde să reducă nivelurile de vitamină D. Deprivarea de soare expune oamenii la un risc mai mare de deficit de vitamină D”.

De asemenea, s-a constatat că un procent ridicat de angajaţi care lucrează în interior (91%) au insuficiență de vitamina D, ceea ce înseamnă că nivelurile lor de vitamina D nu sînt neapărat la fel de scăzute ca cele găsite la persoanele cu deficit de vitamină D, dar sînt mai mici decît cele recomandate pentru sănătate. Prin comparație, doar 48% dintre lucrătorii în aer liber aveau deficit de vitamină D.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

92 de comentarii la „Profesiile cele mai expuse la deficit de vitamina D

Lasă un răspuns