Uleiul de seminţe de dovleac, leacul cheliei

Medicamentele convenționale pentru căderea părului au efecte secundare, cum ar fi mărirea sînilor la bărbaţi și disfuncție erectilă. Studiile recente au găsit răspunsul naturii la chelie: uleiul de semințe de dovleac.

Cercetătorii de la Universitatea Națională Pusan din Republica Coreea au confirmat că uleiul de semințe de dovleac ajută la creșterea părului la bărbații cu chelie.  Ei au testat remediul pe 76 de pacienți de sex masculin cu alopecie moderată androgenică. Niciunul dintre pacienți nu a încercat alt medicament, supliment sau terapie, cu cel puțin trei luni înainte de începerea studiului. Cercetătorii au recrutat 90 de pacienţi, dar i-au exclus pe cei cu niveluri ridicate de enzime hepatice.

Pacienții au fost împărțiți în două grupe. Unui grup i s-a administrat un placebo, celorlalţi cîte 400 mg de ulei din semințe de dovleac pe zi, în capsule. Ei au primit două capsule înainte de micul dejun și două capsule înainte de cină.

După trei luni și la sfîrșitul studiului, adică după șase luni, pacienții au fost evaluați, primind un scor care a variat de la -3 (foarte scăzut) la +3 (foarte mult crescut). Fiecare scalp a fost fotografiat folosind fototricografia, tehnologie polarizantă. Cercetătorii au numărat firele de păr. În plus, pacienții și-au evaluat propriul păr utilizând Visual Analogue Scale (VAS). În analiza fotografică, cercetătorii au descoperit că 44% dintre subiecţii grupul care a luat ulei de seminte de dovleac şi-au îmbunătăţit creşterea părului uşor sau moderat, în timp ce 51% au fost neschimbaţi si 2,7% – de fapt, doar un singur pacient – au avut o chelie mai mare la sfîrşitul celor şase luni. În grupul tratat cu placebo, 28% au prezentat o creștere a cheliei și 64% au rămas neschimbaţi, în timp ce doar 7,7% şi-au îmbunătățit ușor sau moderat creșterea părului.

În analiza fototricografică, grupul cu ulei de semințe de dovleac a avut un număr semnificativ mai mare de fire de păr: de peste trei ori mai multe.
Cercetătorii au descoperit că tratamentul e sigur, un singur subiect a fost deranjat la stomac.

Această terapie contrastează foarte mult cu tratamentele medicale convenționale, cum ar fi minoxidilul local și finasteridul oral, care au ca efecte adverse: disfuncție erectilă, ginecomastie, mîncărimea scalpului. Ca urmare a efectelor secundare și a lipsei de succes, mulți bărbați întrerup tratamentul cu aceste medicamente.

Alte cercetări au constatat că uleiul de semințe de dovleac poate inhiba enzima 5-alfa reductază – implicată în încetinirea și stoparea creșterii părului. Această enzimă este implicată în conversia steroizilor (aldosteron, testosteron, cortizol).

În ceea ce privește alopecia, 5-alfa reductaza este implicată în conversia testosteronului în dihidrotestosteron (DHT), care este unul dintre mecanismele centrale implicate în alopecie. Nivelurile ridicate de dihidrotestosteron produc daune printre foliculii de păr. Acest lucru face ca firul de păr să fie subțire pînă cînd se pierde de la nivelul foliculului.  Aproximativ 95% din pierderea părului se datorează acestui mecanism – alopecie androgenică.
Sursa: greenmedinfo.com

Comments

comments

12 comentarii la „Uleiul de seminţe de dovleac, leacul cheliei

Lasă un răspuns