Ce să faci şi ce să nu faci pe caniculă?

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

De asemenea, ministerul solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

Recomandări:
– consumaţi zilnic lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
– o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
– consumaţi alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor.
– evitaţi consumul alimentelor ușor perisabile.
– nu beţi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice.
– dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezei, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
– evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit).
– aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Sursa: comunicatemedicale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *