10 beneficii ale uleiului de vitamina E
Vitamina E nu este o singură vitamină, ci mai degrabă un grup de vitamine solubile în grăsimi şi cu efecte antioxidante.
Antioxidanţii luptă împotriva radicalilor liberi, care sînt electroni care s-au rupt de la atom. Radicalii liberi au fost legaţi de o gamă largă de probleme de sănătate, de la cancer pînă la îmbătrînirea prematură.
Uleiul de vitamina E este derivat din vitamina E și poate fi aplicat direct pe piele sau adăugat în loţiuni, creme și geluri care pretind că au beneficii antiîmbătrînire.
Suplimentele cu vitamina E pot preveni boala coronariană, pot susţine funcţia imună, pot preveni inflamaţia, favorizează sănătatea ochilor și pot reduce riscul de apariţie a cancerului. Cu toate acestea, cercetarea acestor beneficii a dat rezultate contradictorii, iar suplimentarea cu vitamina E nu este potrivită pentru toată lumea.
Beneficiile uleiului de vitamina E sînt în primul rînd cosmetice și au un sprijin știinţific limitat. Înainte de a utiliza ulei de vitamina E, consultaţi un medic sau expert în îngrijirea pielii.
Potenţiale beneficii
Beneficiile potenţiale ale uleiului de vitamina E derivă din două caracteristici-cheie: proprietăţile antioxidante, care pot combate inflamaţia și pot încetini efectele radicalilor liberi, și proprietăţile de hidratare.
1. Hidratarea pielii. Vitamina E se găsește în multe produse de hidratare, iar uleiul poate fi folosit ca un hidratant pentru a preveni sau a trata pielea uscată și crăpată.
2. Vindecarea rănilor. Unele studii sugerează că suplimentele cu vitamina E pot stimula vindecarea rănilor. Este posibil ca uleiul de vitamina E aplicat local să ofere beneficii similare, însă cercetările sînt puţine pe această temă.
3. Cancerul de piele. Un studiu realizat în 2013 a constatat că șoarecii cărora li s-au administrat suplimente cu vitamina E au avut o probabilitate mai mică de a dezvolta cancer de piele, chiar și atunci cînd au fost expuși la cantităţi mari de lumină ultravioletă. Aceste rezultate au determinat unii fani ai uleiului și suplimentelor de vitamina E să susţină că aceste substanţe previn cancerul de piele. Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni nu au găsit niciun beneficiu de prevenire a cancerului de piele asociat cu vitamina E.
4. Mîncărimile pielii. Vitamina E nu poate trata reacţiile alergice, infecţiile și alte probleme care provoacă mîncărimi ale pielii. Pentru că hidratează pielea, poate oferi o ușurare temporară a mîncării provocate de pielea uscată.
5. Eczeme. Vitamina E poate atenua uscarea şi mîncărimea pielii asociate cu eczemele sau dermatita atopică. Un studiu a constatat că suplimentele orale de vitamina E ar putea produce îmbunătăţiri semnificative în simptomele eczemei. Deși uleiul de vitamina E nu a fost bine studiat în tratamentul eczemelor, poate crește eficacitatea hidratantelor topice.
6. Psoriazis. Cel puţin un studiu a asociat vitamina E cu o reducere a simptomelor psoriazisului, fără efecte secundare grave. Cu toate acestea, efectele vitaminei E asupra psoriazisului nu au fost la fel de bune ca în alte tratamente. Uleiul de vitamina E ar putea fi o opţiune bună pentru persoanele care doresc să evite remedii pe bază de prescripţie medicală și care au psoriazis ușor.
7. Aspectul cicatricelor. Înţelepciunea populară a sugerat mult timp că vitamina E, aplicată pe piele, luată ca supliment sau ambele, ar putea trata cicatricele sau le poate împiedica să se formeze. Dar cercetările nu susţin această afirmaţie și nu au găsit nicio legătură între utilizarea vitaminei E și prevenirea cicatricelor. Într-un studiu mai vechi, din 1999, aproape o treime dintre participanţi au avut o reacţie alergică la vitamina E, sugerînd că uleiul ar putea face mai mult rău cicatricelor. O analiză mai recentă a literaturii de specialitate a constatat că dovezile privind efectul vitaminei E asupra cicatricelor nu au fost concludente. Cercetările sugerează că pielea bine hidratată este mai puţin probabil să cicatrizeze. Deci, pentru persoanele care nu au o reacţie alergică la vitamina E, folosind-o ca hidratant, pot obţine beneficii şi asupra rănilor.
8. Riduri. Pielea uscată are tendinţa de a arăta mai pliată decît pielea bine hidratată. Beneficiile hidratante ale uleiului de vitamina E pot ajuta pielea să arate mai tînără și mai puţin șifonată. Afirmaţiile că vitamina E previne sau tratează ridurile nu sînt însă susţinute de dovezi știinţifice. Cea mai bună strategie pentru prevenirea ridurilor este de a evita lumina directă a soarelui.
9. Arsuri solare. Cercetările limitate sugerează că vitamina E poate preveni sau reduce formarea arsurilor solare, deși aplicarea cremelor de protecţie solară și evitarea expunerii directe la soare rămîn cele mai bune strategii pentru protejarea pielii. Deoarece uleiul de vitamina E poate hidrata si calma pielea uscată, poate ajuta şi la ameliorarea arsurilor şi mîncărimilor care rezultă din arsurile solare.
10. Unghii. Cercetările sugerează că suplimentarea cu vitamina E poate preveni sindromul unghiilor galbene, care cauzează descuamare, crăpare și îngălbenire a unghiilor. Beneficiile hidratante ale uleiului de vitamina E pot să susţină sănătatea unghiilor, împiedicînd crăparea cuticulelor și uscarea pielii din jurul unghiilor.
Riscuri
Cel mai mare risc asociat consumului de vitamina E este o reacţie alergică. Vitamina E poate irita pielea, determinînd probleme ale pielii mai grave. Persoanele cu antecedente de reacţii alergice ar trebui să evite vitamina E sau ar trebui să efectueze mai întîi un test pe o mică suprafaţă a pielii.
Multe produse din vitamina E conţin ingrediente suplimentare. Este important să citiţi eticheta și să consultaţi un medic dacă nu sînteţi sigur de siguranţa produsului.
Cum se utilizează vitamina E
Înainte de a utiliza ulei de vitamina E, efectuaţi un test. Aplicaţi un pic de ulei într-o zonă care nu este foarte vizibilă, cum ar fi partea din spate a genunchiului sau în spatele urechii. Așteptaţi 24-48 de ore. Dacă nu se produce nicio reacţie, este probabil sigur de a fi folosit.
Ca tratament, începeţi cu o concentraţie scăzută de ulei de vitamina E și aplicaţi un strat subţire peste zona afectată. În mai multe zile, creșteţi treptat doza pînă cînd atingeţi nivelurile recomandate pe ambalaj. Citiţi cu atenţie eticheta și evitaţi să depășiţi doza recomandată.
Pentru beneficii și mai mari, încercaţi să adăugaţi cîteva picături de ulei de vitamina E la o cremă hidratantă. Acest lucru îmbunătăţește beneficiile de hidratare ale cremei și ajută la tamponarea oricăror iritări potenţiale.
Sursa: medicalnewstoday.com