Gelurile antibacteriene, risc de cancer
Profesioniştii din domeniul sănătăţii avertizează că gelurile antibacteriene conţin triclosan şi triclocarban. Aceste componente cu proprietăţi bactericide suînt utilizate în peste 2.000 de produse de igienă, cum ar fi gelurile alcoolice, pastă de dinţi, haine şi jucării. Interzise în SUA în 2016, cele două substanţe sînt suspectate că ar perturba sistemul endocrin.
Două sute de cercetători din 29 de ţări au semnat un manifest, publicat în revista Environmental Health Perspectives, prin care cer comunităţii internaţionale să limiteze producţia şi utilizarea de triclosan şi triclocarban, punînd la îndoială utilizarea şi a altor antimicrobiene.
Triclosan şi triclocarban sînt suspectate că ar susţine dezvoltarea cancerului de sîn, că ar afecta sperma şi ar conţine alergeni. „Potenţialele implicaţii pentru reproducerea şi dezvoltarea fiinţei umane sînt de interes şi merită un studiu mai aprofundat”, spun cercetătorii.
În SUA, Food and Drug Administration a interzis 19 ingrediente antibacteriene începînd cu septembrie 2016.
Sursa: lexpress.fr