Jocul care îmbunătăţeşte memoria persoanelor cu declin cognitiv

Un joc de calculator pentru instruirea creierului, dezvoltat de neurologii britanici, a demonstrat că îmbunătăţeşte memoria pacienţilor în primele stadii ale demenţei şi i-ar putea ajuta astfel să evite anumite simptome ale declinului cognitiv.

Cercetătorii britanici care au dezvoltat aplicaţia şi au testat efectele acesteia asupra cogniţiei şi motivaţiei într-un mic studiu, au descoperit că pacienţii care au jucat jocul timp de o lună şi-au îmbunătăţit cu 40% scorurile de memorie. Jocul este de tip game-show (răspunsuri la întrebări sau puzzle-uri, în scopul cîştigării unui premiu), atît de populare la televizor.

Sperăm să extindem aceste constatări în studiile viitoare despre îmbătrînirea sănătoasă şi boala Alzheimer în forme uşoare”, a spus George Savulich, care a condus studiul de la Universitatea Cambridge.

Demenţa este o imensă problemă de sănătate globală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară că aproximativ 47,5 milioane de persoane au suferit de demenţă în 2015, iar acest număr creşte rapid, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte, iar societăţile îmbătrînesc. Boala este incurabilă şi există puţine medicamente care pot atenua simptomele: deteriorarea memoriei, gîndirii, comportamentului, aptitudinilor navigaţionale şi spaţiale şi pierderea treptată a capacităţii de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Publicînd rezultatele în Jurnalul Internaţional de Neuropsihofarmcologie, Savulich a spus că, în afară de îmbunătăţirea scorurile de memorie prin acest joc, pacienţii care l-au jucat reţin informaţii vizuale mai complexe decît cei care nu au făcut-o.

Experţii independenţi au declarat că rezultatele studiului au fost încurajatoare, dar aplicaţia trebuie testată împotriva acestei afecţiuni în studii care să implice mai mulţi oameni.

Sursa: reuters.com

Comments

comments

14 comentarii la „Jocul care îmbunătăţeşte memoria persoanelor cu declin cognitiv

Lasă un răspuns