10 avantaje uimitoare ale fosforului natural
Fosforul e un constituent important al oricărei diete, fără de care organismul nu ar putea funcţiona normal. Este cunoscut ca al doilea cel mai important element atunci cînd vine vorba de menţinerea sănătăţii şi a integrităţii oaselor, după calciu. Dar e util şi pentru creier, rinichi, inimă şi sînge şi e indispensabil în perioada de creştere a copiilor.
Simptomele deficienţei de fosfor
Oase slabe şi disconfort în articulaţiile corpului, carii dentare, rahitism, pierderea poftei de mîncare, diminuarea rezistenţei organismului în efectuarea activităţilor de rutină, amorţeală, anxietate, tremor, scădere în greutate.
Surse de fosfor
Nuci, leguminoase şi produse lactate, seminţe de floarea-soarelui, orez, pîine albă, cartofi, broccoli şi mazăre, unt de arahide, ton, carne de porc.
Beneficii
1. Oasele. Fosforul este o parte vitală a procesului de creştere şi menţinere a sănătăţii oaselor şi a dinţilor. Funcţionează în asociere cu calciul pentru oase puternice, care pot rezista la uzura normală. De asemenea, ajută la stimularea sănătăţii gingiilor şi a smalţului dinţilor. Ameliorează pierderea densităţii minerale a oaselor, boală cunoscută şi sub numele de osteoporoză. Una dintre recentele descoperiri ale fosforului îl leagă şi de sănătatea inimii.
2. Digestia. Fosforul stimulează digestia riboflavinei şi niacinei, vitamine esenţiale pentru sănătate. Sînt responsabile pentru tot, de la metabolism energetic, la sistemele de răspuns neurologic şi emoţional. Fosforul elimină indigestia, constipaţia, diareea şi în general tonifică sistemul digestiv pentru mişcări normale şi sănătoase ale intestinului. Acest lucru sporeşte sănătatea sistemului digestiv, dar şi a rinichilor.
3. Excreţie şi urinare. Fosforul asigură eliberarea corespunzătoare a deşeurilor din rinichi prin procesul de urinare şi excreţie. Prin creşterea cantităţii şi a frecvenţei urinării, organismul poate să echilibreze nivelurile de acid uric, săruri în exces, apă şi chiar grăsimi, deoarece urina este de obicei aproximativ 4% grăsime. Fosforul încurajează echilibrul sănătos al tuturor lichidelor şi materialelor eliminate din organism, ajutînd astfel întregul organism să rămînă sănătos şi fără toxine.
4. Slăbiciune. Fosforul are capacitatea de a elimina slăbiciunea musculară, amorţeala, oboseala şi alte afecţiuni similare. Nivelele normale de fosfor din organism sînt o modalitate foarte bună de a rămîne în formă. O doză normală de fosfor poate fi de aproximativ 1.200 mg pentru adulţi, potrivit experţilor. Slăbiciunea sexuală poate fi, de asemenea, vindecată prin suplimentarea cu fosfor, astfel încît probleme precum pierderea libidoului, frigiditatea, impotenţa şi motilitatea spermatozoizilor pot fi diminuate.
5. Funcţiile creierului. Deoarece fosforul este un element esenţial găsit atît în jurul cît şi în interiorul celulelor creierului, este în mod evident responsabil pentru funcţiile importante ale acestui organ. Nivelele corespunzătoare de fosfor garantează buna funcţionare a creierului şi creşterea şi dezvoltarea cognitivă. Studiile au legat deficienţa de fosfor de un risc crescut de funcţionare cognitivă defectuoasă şi debutul precoce al afecţiunilor neurologice cum ar fi boala Alzheimer şi demenţa.
6. Formarea de proteine. Fosforul este unul dintre cele mai importante elemente implicate în crearea şi utilizarea maximă a proteinelor pentru a asigura o creştere adecvată a celulelor. Ajută organismul să utilizeze carbohidraţi şi grăsimi.
7. Repararea celulară. Fosforul contribuie la procesul de reparare şi întreţinere a diferitelor celule ale corpului care suferă de uzura zilnică. Această contribuţie vine prin crearea de proteine şi producerea hormonilor corecţi pentru stimularea activităţii metabolice.
8. Balanţa hormonală. Fosforul e vital pentru reglarea echilibrului hormonilor, în special cei ai reproducerii. Fosforul face acest lucru prin interacţiunea directă cu glandele endocrine ale corpului şi ajută la reglarea creării şi eliberării hormonilor. Sutele de hormoni din corpul nostru joacă roluri extrem de importante în sănătate, iar fosforul este o parte de neînlocuit a acestui sistem de control.
9. Extracţia energetică. Fosforul ajută la extracţia energiei prin stimularea procesului de metabolizare a diferitelor substanţe nutritive. În plus, ajută la fluxul de energie şi la utilizarea eficientă a acestuia prin sisteme, dintre care unele funcţionează corect datorită capacităţii fosforului de a absorbi vitaminele atît de eficient.
10. Reacţiile chimice. Fosforul acţionează ca participant sau co-factor într-o serie de reacţii chimice care au loc în interiorul corpului. De asemenea, facilitează utilizarea adecvată a diferitelor substanţe nutritive care intră în organism.
Sursa: organicfacts.net