ControverseSănătatea familiei

Mormonii poligami, o comunitate de mutanţi

Copiii mormonilor din Arizona sînt genetic degeneraţi. Cauza? Poligamia din comunitate.

În anii 90, Théodore Taby, un medic american specializat în bolile rare ale copilăriei, s-a confruntat cu cazul unui copil cu trăsături fizice neobișnuite: frunte proeminentă, urechi căzute, ochi foarte depărtaţi, maxilar mic și incapacitatea de a se aşeza sau de a merge pe jos. Potrivit specialistului, copilul suferea de acidurie fumarică, o boală extrem de rară. Doar 13 cazuri au fost identificate la momentul respectiv.

Consecințele pot fi grave: „anomalii structurale și un sindrom cu convulsii şi întîrzieri în dezvoltare“, conform neurologului Vinodh Narayanan. Boala se dezvoltă dacă individul moștenește gena defectă de la oricare dintre părinţi. „Cînd oamenii se căsătoresc între ei în aceeași comunitate, cresc șansele de a exista doi oameni care poartă exact aceeasi mutaţie genetică“, spune neurologul.

JulieHall4-350x525Opt cazuri noi au fost detectate recent în orașul Short Creek, Arizona, unde trăiesc mormoni poligami, o practică interzisă de Biserica Mormonă oficială în 1890.

Viața retrasă și poligamia favorizează consangvinitatea, aflată la originea diverselor handicapuri în rîndul mormonilor. „Sînt complet handicapaţi fizic şi mintal“, spune Faith Bistline, un fost membru. Cinci dintre verii săi sînt afectaţi de boală şi trebuie să se alimenteze cu sondă. Cel mai vîrstnic a învățat să meargă la vîrsta de 2 ani, dar nu a mai putut continua din cauza crizelor convulsive severe. La 30 de ani, nu este capabil nici să se tîrască.

Prin căsătorii între rude, mutaţia genetică se perpetuează exponenţial în comunitate. Chiar și cu o singură soție și trei copii, un bărbat poate avea 243 descendenți, după doar cinci generații. Dacă fiecare generație include trei neveste și 30 de copii (conform mediei statistice), un mormon poate – teoretic – să inunde o comunitate cu peste 24 de milioane de descendenți în spațiul a cinci generații sau puțin peste 100 de ani. Brigham Young, în 1982, avea cel puțin 5.000 de descendenți direcți. Astăzi, numărul de persoane din Short Creek care au gena fumarazei este considerat a fi de ordinul miilor.

Conform BBC, în Short Creek, doar două nume de familie domină comunitatea locală: Jessop și Barlow. Potrivit istoricului local Benjamin Bistline, care a făcut declaraţii pentru Reuters în 2007, 75 pînă la 80% dintre persoanele din Short Creek sînt rude de sînge ale patriarhilor fondatori ai comunității, Joseph Jessop și John Barlow.

Astăzi, poligamia este mai răspîndită în Africa. În martie 2014, Parlamentul din Kenya a adoptat un proiect de lege care permite bărbaților să se căsătorească cu mai multe soții, în timp ce în multe țări din Africa de Vest, poligamia e practicată de mii de ani.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns