Greu de imaginat, dar există: dispozitiv care repară orice organ cu o simplă atingere

Cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv (nanochip) care poate comuta funcția celulară pentru a salva părţile afectate ale corpului, printr-o singură atingere.

Tehnologia, cunoscută sub numele de nanotransfecție tisulară (TNT), injectează codul genetic în celulele pielii, transformîndu-le în acele tipuri de celule necesare pentru tratarea afecțiunilor. Dispozitivul oferă în numai o secundă ADN sau ARN nou în celulele cutanate vii pentru a le schimba funcția. TNT poate genera orice tip de celulă de interes pentru tratament în corpul pacientului. Poate fi utilizată pentru a repara țesutul lezat sau pentru a restabili funcția țesutului îmbătrînit din organe, vase sanguine și celule nervoase.

Cercetătorii de la Universitatea Ohio au reușit să vindece picioarele rănite ale șoarecilor în doar trei săptămîni, cu o singură atingere a acestui cip. Tehnologia a transformat celulelor pielii normale în celule vasculare, care au ajutat la vindecarea rănilor. Rezultatele studiului au fost publicat în revista Nature Nanotechnology.

Prin utilizarea noii noastre tehnologii nanochip, organele bolnave sau compromise pot fi înlocuite. Am arătat că pielea este un teren fertil în care putem crește elementele oricărui organ care este în declin”, a spus dr. Chandan Sen, director al Centrului de Stat din Ohio Pentru Medicină Regenerativă şi Terapii Bazate pe Celule.

Cercetătorii au făcut experimente pe şoareci şi porci. În cadrul studiului, au reuşit să reprogrameze celulele pielii pentru a deveni celule vasculare în picioarele lezate grav în care lipsea fluxul de sînge. În decurs de o săptămînă, vasele de sînge active au apărut în piciorul rănit și, pînă în a doua săptămînă, piciorul a fost salvat. În cadrul testelor de laborator, această tehnologie a demonstrat, de asemenea, că reprogramarea celulelor pielii în celule nervoase, injectate în creierul afectat, a ajutat şoarecii să se recupereze în urma accidentului vascular cerebral.

Acest lucru este greu de imaginat, dar este realizabil. Cu această tehnologie, putem transforma celulele pielii în elemente ale oricărui organ cu doar o simplă atingere. Procesul cere doar o secundă şi e noninvaziv. Chipul nu rămîne cu tine, dar reprogramarea celulei începe. Tehnologia noastră păstrează celulele din corp sub supraveghere imună, astfel suprimarea imună nu este necesară”, a spus Sen.

Tehnologia TNT are două componente majore: în primul rînd, un cip bazat pe nanotehnologie, conceput pentru a furniza încărcături celulelor adulte din corpul viu. În al doilea rînd, este proiectarea unei încărcături biologice specifice pentru conversia celulară. Această încărcătură, atunci cînd este livrată cu ajutorul chipului, transformă o celulă adultă dintr-un tip în altul.

TNT nu necesită proceduri bazate pe laborator și poate fi pusă în aplicare în orice unitate spitalicească. Încărcarea este livrată prin aprinderea dispozitivului cu o sarcină electrică mică, abia simțită de pacient.

Conceptul este foarte simplu. De fapt, am fost chiar surprinşi că a funcționat atît de bine”.

Cercetătorii vor să înceapă studiile clinice anul viitor pentru a testa această tehnologie şi la om.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

10 comentarii la „Greu de imaginat, dar există: dispozitiv care repară orice organ cu o simplă atingere

Lasă un răspuns