Ştiri

Adeziv din limacşi, perfect pentru lipirea ţesuturilor umane

Limacșii i-au inspirat pe cercetătorii de la Harvard, care au creat un „adeziv chirurgical“ dintr-o substanţă aderentă secretată de aceşti melci.

Repararea ţesutului cardiac este ultima idee revoluţionară dezvoltată de cercetătorii de la Harvard. Astăzi, complexitatea corpului uman împiedică repararea ţesuturilor interne cu substanţe artificiale. Lipiciurile sînt uneori toxice și nu toate aderă suficient. Inspiraţi de mucusul secretat de limacși, oamenii de știinţă lucrează la un adeziv biocompatibil, care să lipească ţesuturile umane.

Acest gasteropod fără înveliș exterior secretă un anumit tip de mucus atunci cînd se simte ameninţat, care îi permite să rămînă fixat într-un loc, chiar și pe suprafeţe umede. Această caracteristică a inspirat cercetătorii care au creat un hidrogel, constînd dintr-o matrice de alginat poliacrilamidic, care susţine un strat de adeziv din polimeri încărcaţi pozitiv.

Oamenii de știinţă au testat noua tehnologie pe o inimă de porc scufundată în sînge, iar rezultatul a fost foarte bun. Adezivul va fi aplicat şi pe răni deschise.

Sursa: actusante.net

Comments

comments

Lasă un răspuns