Ştiri

Porci modificaţi genetic pentru organe compatibile la om

Aceasta este o descoperire care ar putea revoluţiona transplantul de organe. O echipă științifică internațională a reușit să modifice genetic porci, astfel încît organele lor să fie compatibile cu transplantul la om, potrivit unui articol publicat în revista Science.

Această nouă tehnică ar putea revoluţiona transplanturile de inimă, ficat, plămîni, permiţînd ca organele să fie prelevate de la porci, în loc de la donatori umani. Pînă în prezent, aceste transplanturi de la porc s-au confruntat cu riscul de transmitere a unor virusuri care pot infecta oamenii.

Echipa condusă de doi geneticieni de la Universitatea Harvard, George Lurch și Yang Luhan, a folosit metoda clonării pentru a elimina genele acestor virusuri din ADN-ul porcilor, înainte de dezvoltarea embrionului.

Compania eGenesis, fondată de cei doi cercetători, a reușit să obțină astfel nașterea a 37 de purceluşi, ale căror organe sînt potențial potrivite pentru xenotransplant (transplant de la animale).

Criza de organe umane duce la moartea a aproximativ 22 de oameni în fiecare zi, în Statele Unite, aflaţi pe lista de aşteptare a organului vital, „în timp ce organele de porc pot ajunge la dimensiunea ideală pentru oameni“, spune știință.

Porcii sînt deja folosiţi pentru xenotransplanturi de valve cardiace sau pancreas. Dar acest nou avans ar trebui să permită transplantarea şi a unor organe mai mari, fără riscul de transmitere a virusurilor.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns