ControverseORLŞtiri

Ambasada SUA din Cuba a fost atacată cu arme acustice

Cel puțin șaisprezece angajați ai ambasadei americane din Cuba au fost afectați de misterioase „atacuri acustice”, a declarat Departamentul de Stat al SUA. Acești americani, „membri ai comunității ambasadei noastre”, au simțit cu toţii „unele simptome” și „au primit îngrijiri medicale în Statele Unite și Cuba”, a declarat purtătorul de cuvînt de la Casa Albă, Heather Nauert.

Această întîmplare misterioasă a fost dezvăluită abia la începutul lunii august, dar datează de mai multe luni. Primele simptome fizice au fost raportate la sfîrșitul anului 2016, iar pe 23 mai, fără a aștepta mai multe dovezi, Statele Unite a decis expulzarea a doi diplomați cubanezi staționați la Washington. Administrația americană nu a dezvăluit cîți dintre angajații săi au fost afectați. Purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat a asigurat că atacurile s-au oprit, dar Washingtonul încă nu știe „cine le-a săvîrșit”. Întrebat pe 11 august cu privire la aceste „atacuri acustice”, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a cerut autorităților cubaneze să dezvăluie cine sînt făptașii.

François-Bernard Huyghe, director de cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice, specializat în comunicare, e-strategie și inteligență economică, autor al cărţii „Armele nonletale” (2009), nu crede că acest atac a fost real.

Au fost zeci de proiecte legate de utilizarea armelor acustice. Unele au dezvoltat așa-numitele arme anti-tineri, care emit ultrasunete neplăcute, percepute doar de adolescenți, deoarece adulții își pierd acuitatea auditivă pentru aceste frecvențe precoce. Există și arme sonice anti-demonstranţi. În ceea ce privește utilizarea strict militară, nu este sigur dacă aceste concepte studiate au condus la arme eficiente.

În ceea ce priveşte atacul asupra personalului ambasadei din Cuba, ea spune:

Acest lucru pare foarte îndoielnic. Prima întrebare care trebuie pusă este interesul cubanezilor de a provoca dureri de cap sau tulburări digestive persoanelor care lucrează la Ambasada SUA. Sincer, nu văd motivul și o astfel de ipoteză e foarte fantezistă. Apoi, armele acustice emit sunete fie foarte puternice și insuportabile, dar care sînt, prin urmare, direct identificabile, fie ultrasunete, care afectează numai tinerii. ”

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns