Cocoşeii de cîmp, leac diuretic
Este o buruiană comună, dar e cultivată şi ca plantă ornamentală şi cu întrebuinţări medicinale.
Face parte din familia Ranunculaceae şi are denumirea ştiinţifică Adonis aestivalis. La noi în ţară are şi alte denumiri populare: iarba-cocoşului sau chimen-cîinesc. Din punct de vedere medicinal, planta este apreciată şi folosită în homeopatie pentru conţinutul de substanţe glicozide cardiostimulatoare. Cel mai mult e utilă în tratamentul hiperfuncţiilor tiroidiene.
Cocoşeii de cîmp mai au efect diuretic, hipertensiv, antimigrenos, calmant în tulburările neurovegetative, uşor estrogenic. Preparatele pe bază de cocoşei de cîmp se recomandă în tulburările neurovegetative cu rezonanţă cardiacă, hipotensiune arterială, angină pectorală, insuficienţă cardiacă, afecţiuni cardiace de natură reumatică, circulaţie cefalică sau periferică deficitară.
Cocoşeii de cîmp reduc edemul, mai ales în ascite, prin accelerarea eliminării lichidelor pe cale renală, această plantă fiind indicată ca adjuvant în caz de ciroză sau în alte tulburări hepatice asociate cu reţinerea de lichide în organism.
Atenţie! Planta trebuie folosită în doze mici şi numai la recomandarea unui medic specialist deoarece este otrăvitoare. În doze mari poate cauza intoxicaţii grave, probleme respiratorii, convulsii, poate duce la comă şi moarte. În caz de hipertensiune arterială sau tensiune arterială oscilantă, tratamentele cu această plantă sînt contraindicate.