De ce oamenii dau din picior?

Să zicem că eşti într-o cafenea cînd observi că piciorul cuiva din apropiere se agită. Pînă cînd cineva nu îi spune, este posibil ca persoana să nu-şi dea seama. Deşi acest lucru se datorează uneori doar nervozităţii, există multe motive pentru care picioarele se pot agita, uneori.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru se întîmplă din cauza unui reflex pe care nu îl controlează în mod conştient. Cele mai multe cazuri de nelinişte a picioarelor nu sînt cauzate de o problemă majoră, dar există şi anumite afecţiuni medicale care pot provoca acest simptom.

1. Analeptice. În afară de aceste medicamente care excită sistemul nervos, cofeina şi nicotina pot provoca agitaţia picioarelor în poziţia aşezat.

2. Nelinişte. Uneori, nu trebuie să iei niciun stimulent pentru a te simţi neliniştit. Este normal să te simţi plictisit sau neliniştit, uneori. Acest lucru este valabil mai ales dacă eşti, în mod normal, o persoană hiperactivă. Mulţi oameni sînt stimulaţi de gadget-uri şi tehnologie. Cînd această stimulare dispare brusc, se pot plictisi. Corpul poate încerca să compenseze lipsa de stimulare prin crearea unui tip de stimulare proprie.

3. Concentrare. Unele studii arată că mişcarea te poate ajuta să te concentrezi. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii tind să se învîrtă în cerc atunci cînd încearcă să rezolve o problemă dificilă. Dar dacă stai într-o cameră, nu ai destul spaţiu, în schimb îţi poţi mişca picioarele. Aceasta este o modalitate bună pentru corp de a elibera orice energie nervoasă care se dezvoltă pe măsură ce te concentrezi asupra problemei.

4. Alte dizabilităţi şi condiţii medicale. Pentru majoritatea oamenilor, picioarele se agită datorită consumului de cafea, concentrării sau plictiselii. Uneori, poate exista o afecţiune care cauzează acest simptom.

Hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD)

Sindromul picioarelor nelinistite. Această problemă apare cînd oamenii dorm sau se odihnesc.

Autism. Unii oameni care au autism prezintă anumite modificări comportamentale. Mişcările repetate reprezintă pentru ei o modalitate de autostimulare a corpului, ceea ce permite pacientului să-şi poată controla mişcările.

Tratament

Dacă picioarele tale sînt tot timpul agitate, atunci ar trebui să mergi la medic. Redu consumul de cofeină. Schimbă medicamentul, dacă acesta este cauza problemei. Dacă plictiseala este cauza, atunci găseşte ceva care te ţine ocupat.

Sindromul picioarelor nelinistite poate fi tratat cu medicamente sau remedii la domiciliu. Unii pacienţi reuşesc cu yoga, stretching, exerciţii fizice. Ca medicamente, ajută agenţii dopaminergici, medicamentele anti-convulsii, anti-durere, cele utilizate în mod normal pentru tratarea bolii Parkinson. În cazurile severe, medicaţia pentru somn te poate ajuta să îţi relaxezi şi picioarele.

Unii pacienţi ţin un jurnal, urmărind tiparele de dormit. După un timp, poţi să te uiţi în jurnal şi să observi ce faceai înainte de a începe să dai din picioare. Astfel, poţi elimina cauza din stilul tău de viaţă sau dietă.

Sursa: medhealthdaily.com

Comments

comments

113 comentarii la „De ce oamenii dau din picior?

Lasă un răspuns