Chinezii au creat vaccinul împotriva cariilor dentare
O echipă a Institutului de Virologie al Academiei Chineze de Științe a prezentat în septembrie 2017, în Jurnalul Științific, rezultatele unui vaccin care protejează de carii, cu bune rezultate la șoareci.
Afectînd aproape întreaga populație cel puțin o dată în viață, cariile rezultă dintr-un dezechilibru al biofilmului, placa bacteriană care acoperă suprafața dinților. Ca urmare a acţiunii unor factori, anumite bacterii dezvoltă și transformă reziduurile de alimente în acizi care erodează țesuturile dintelui. Dacă este lăsată netratată, cavitatea poate provoca un abces cu durere severă, febră și umflături. În acest stadiu, riscul de răspîndire a infecției la alte organe (inimă, ochi, sinusuri) este real. De aceea, în ultimii ani, cercetătorii s-au concentrat pe dezvoltarea unui vaccin împotriva cariilor, care vizează în primul rînd populațiile care nu au acces ușor la stomatolog (persoane sărace, izolate, vîrstnice).
Vaccinul, denumit KFD2-rPAc, atacă infecțiile cauzate de Streptococcus mutans, bacteria responsabilă pentru marea majoritate a cariilor. Prima versiune a acestui vaccin a fost eficientă, dar a provocat inflamații. Cercetătorii au trebuit să modifice proteina numită KF-rPAc. Este un fel de „super proteină”, care combină o proteină din Streptococcus mutans și o alta din Escherichia coli. Aceasta din urmă, numită flagelin, posedă receptori identificați de sistemul imunitar al gazdei.
O dată vaccinați, șoarecii care nu au avut carii au beneficiat de „eficacitate profilactică de 64,2%”, scriu cercetătorii. Aceasta înseamnă că rezistența lor la carii a crescut cu 64,2%. În ceea ce privește șoarecii care au avut deja carii, vaccinul a oferit „protecție pentru a opri progresia cariilor cu 53,9%”. Totul cu „efecte secundare neglijabile”, spun cercetătorii. Pentru moment, nu au fost anunțate date clinice despre efectul vaccinului asupra omului, un pas necesar înainte de a se lua în considerare introducerea acestuia pe piață.
Sursa: sciencesetavenir.fr