Papura, aliment şi medicament
Papura are proprietatea de a reduce durerea, de a grăbi vindecarea rănilor, de a preveni infecțiile, de a încetini hemoragiile și de a preveni cancerul. În plus, făina de papură e comestibilă.
Deși ați văzut papură crescînd pe marginea lacurilor și a mlaștinilor, probabil că nu ați știut niciodată că poate fi un supliment foarte valoros pentru sănătate, deoarece oferă o serie de nutrienți și proprietăți medicinale unice, multe cunoscute de sute de ani. Cu numele științific Typha, această specie a fost consumată timp de mii de ani în Europa și a fost extrem de valoroasă în zilele de pionierat ale Americii, cînd aplicațiile medicinale ale plantei au salvat mii de vieți.
Majoritatea oamenilor nu ştiu că papura poate fi mîncată. Consumăm de la această plantă rizomii, baza frunzelor și teaca. În diferite etape ale perioadei de creștere, fiecare parte poate fi consumată într-un anumit fel. Putem găsi papură în făină sau specilităţi din magazinele naturiste.
Rizomii de papură se pot curăţa, apoi se prăjesc. Lăsaţi în apă timp de 3 ore, lasă o substanţă albă care se depune pe fundul vasului. După ce se usucă, aceasta se poate măcina şi se obţine făină, foarte gustoasă, care se foloseşte în loc de grîu sau în amestec cu grîu.
Beneficii medicale
1. Proprietăți antiseptice. Papura e un antiseptic natural. Substanța asemănătoare cu jeleul pe care o găsim între frunzele tinere poate fi folosită pe răni, împotriva agenților patogeni. Același jeleu este cunoscut ca un analgezic puternic și poate fi ingerat sau aplicat local, pentru a ușura durerea și inflamația.
2. Previne anemia. Anumite părți ale papurei au proprietăți coagulante, ceea ce înseamnă că încetinesc fluxul de sînge și previn anemia. Acest lucru poate fi eficient dacă sînteți rănit, dar și dacă suferiți de hemoragii menstruale abundente. Dar această proprietate poate fi periculoasă pentru persoanele care au deja o circulație lentă.
3. Îngrijeşte pielea. Bogăția nutrienților și a compușilor organici din papură pot vindeca vînătăile, rănile şi reduc cicatricele. Pentru mușcăturile de insecte, jeleul poate fi aplicat local, dar făina are și potențial antiinflamator, care poate ajuta la reducerea durerii și a severității înţepăturii.
4. Profilaxia cancerului. Deși acest domeniu de studiu este relativ nou și oarecum controversat, există cercetări în curs de desfășurare cu privire la capacitatea papurei de a preveni cancerul. Cercetătorii chinezi anunţă că rezultatele primare sînt promițătoare, papura avînd efect antioxidant asupra celulelor canceroase.
Atenţie! Dacă doriți să folosiți papură sălbatică, asigurați-vă că apa din care recoltați plantele nu este stătută sau poluată, deoarece papura este un detoxifiant al apei, înglobînd în structura sa compuși dăunători, ceea ce o face periculoasă pentru consumul uman. Mai bine cumpăraţi produse sigure de la magazin.
Sursa: organicfacts.net