De ce mor plantele din ghiveci şi cum să le readuci la viaţă?

Îngrijirea plantelor în ghivece pare destul de ușoară. Puțină lumină și apă și vor creşte singure, nu? Dar uneori, plantele nu mai arată aşa cum le-ai cumpărat, sînt mai obosite şi dau semne că vor muri curînd. Nu le arunca înainte de a citi aceste sfaturi.

Dacă planta este în casa ta de cîteva luni sau mai puțin și are probleme, cauza poate fi lumina, circulația aerului sau hidratarea plantei. Dacă planta e mai veche, problema ar putea fi hrana, dăunătorii sau altceva.

Iată ce să observi pentru a diagnostica problema, precum și modalitățile de a o remedia.

 1. Simptome: Frunze moi, îngălbenite

Diagnostic : prea multă apă

Soluţie: Verifică solul. Dacă este umed, vezi dacă ghiveciul are găuri adecvate și în partea inferioară.

2. Simptome: Frunze maronii, casante, care cad

Diagnostic: insuficientă apă

Soluţie: Încearcă să uzi pînă cînd lichidul se scurge prin găurile de drenaj ale vasului și fă asta ori de cîte ori solul este uscat la atingere. Dar nu exagera. Udă plantele la timp, cu cantitatea optimă de apă.

Reține că plantele de apartament necesită diferite cantități de apă, în diferite sezoane. Dacă ai aer condiționat sau radiator, solul se usucă mai repede. S-ar putea să nu fie nevoie să uzi des planta, foloseşte apa care se colectează în farfurie.scale

3. Simptome: Pînze fine și insecte mici

Diagnostic: dăunători

Soluţie: Dăunătorii care atacă în mod obișnuit plantele de apartament sînt acarienii (căutați insecte foarte mici și șnururi de mătase), păduchii (insecte mici, ceroase, atașate la frunze și tulpini) și muşte albe (mici insecte albe sau galbene grupate sub frunze). Aceste insecte se pot răspîndi de la plantele infestate la cele sănătoase, astfel încît trebuie să izolezi o floare bolnavă, de îndată ce vezi o problemă.

Diluează alcool izopropilic sau vodcă în apă (o lingură la o cană) și șterge ușor toate frunzele și tulpinile săptămînal, timp de cel puțin trei săptămîni consecutiv. Pentru a evita stresarea plantei şi mai mult, ţine-o departe de soare și căldură în timp ce aplici soluția.

4. Simptome: frunze obosite și împuţinarea solului din ghiveci

Diagnostic: hrană puţină

Soluţie: Plantele din ghiveci trăiesc într-o cantitate limitată de sol și nutrienții din acest sol dispar în timp. Atunci cînd frunzele cer hrană suplimentară, poţi aplica o alternativă naturală. Stropeşte frunzele cu ceai sau pune cafea în sol. Cea mai simplă soluţie este să adaugi pămînt proaspăt. Ridică planta în întregime din ghiveci și adaugă un pic de pămînt în partea de jos sau adaugă un strat subțire deasupra.

Sursa: prevention.com

Comments

comments

3 comentarii la „De ce mor plantele din ghiveci şi cum să le readuci la viaţă?

 • 20 iunie 2020 la 6:01 am
  Permalink

  I’m not sure exactly why but this web site is loading very slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  Răspunde
 • 27 iunie 2020 la 1:43 pm
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write
  again soon!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *