Slăbeşte mîncînd o singură dată pe zi!

Medicul britanic Van Tulleken afirmă că, mîncînd doar o dată pe zi, orice îţi pofteşte inima, poţi pierde mai multe kilograme. Dar există și dezavantaje.

Pro

1. Postirea are avantajele sale. Nu există nicio îndoială că postul intermitent e benefic pentru organism. Ajută la reducerea inflamației, pare să stimuleze hormonii implicați în metabolizarea grăsimilor și este asociat cu pierderi mici în greutate, în studiile pe termen scurt. Ceea ce nu se știe este care e cel mai bun tip de post: scurt sau pe perioade lungi, pe durata zilei sau neîntrerupt, zi şi noapte? Pînă cînd nu știm aceste particularități, orice regim de repaus este doar o speranță.

2. Face regimul mai uşor de urmat. Unul dintre avantajele regulilor simple este că fac dietele mult mai ușor de urmat. De îndată ce simplificați o dietă la o singură masă, fără restricții de calorii sau macronutrienți, dieta devine dintr-o dată mult mai ușoară. Iar ușurința punerii în aplicare este, pînă la urmă, cheia succesului dietelor pe termen lung.

3. Consumă puţin timp. O dietă presupune planificarea cumpărăturilor şi pregătirea preparatelor alimentare, ceea ce înseamnă timp, iar timp de multe ori nu avem acest timp. Cu doar o masă pe zi, cîştigăm cantități semnificative de timp.fastingbreastcancer-466x304

4. Nicio restricție la calorii. Pierderea în greutate pe termen lung necesită manipularea caloriilor și a macronutrienților, ajustări regulate ale aportului de alimente și exerciții fizice. O abordare dietetică fără limitări, în care se poate mînca orice, este foarte atractivă.

Contra

1. Efecte metabolice pe termen lung. Deși restricția calorică are ca rezultat reducerea ratei metabolice, masa musculară e solicitată să alimenteze sistemele energetice de bază. Aceasta înseamnă că, în timp, vom avea nevoie de tot mai multe calorii. În timp ce dieta cu o masă pe zi poate spusţine o uşoară pierdere a greutății inițial, pe termen lung este puțin probabil să susțină scăderea sau menţinearea greutăţii.

2. Oamenilor le place să mănînce. Poate că problema cea mai evidentă cînd e vorba de a mînca mai rar este că uităm că oamenii preferă să mănînce și, în general, întîmpină dificultăți în controlul aportului de calorii atunci cînd mănîncă de trei ori pe zi, ce să mai vorbim de o singură dată pe zi. Pentru persoanele care nu sînt interesate de alimente, a mînca rar poate fi o abordare utilă, dar este puțin probabil ca aceasta să se potrivească unei persoane obișnuite.

3. Controlul foamei. Foamea extremă va fi inevitabilă într-o dietă care limitează ocaziile de a mînca. În timp ce cei cu voință puternică pot să-şi restricționeze sever caloriile pentru perioade scurte de timp, cînd se confruntă cu o foame constantă, le va fi tot mai dificil să urmeze dieta.Girl-Eating-Sandwich-600x260

4. Riscul supraalimentării. Foamea extremă tinde să fie o rețetă pentru dezastru atunci cînd vine vorba de perioadele de după abţinere, care pot însemna supraalimentare extremă. Limitarea ocaziilor de a mînca duce la perioade de ospăţuri, deci nu este ideală pe termen lung.

5. Nu există dovezi pe termen lung. Ca și în cazul multora dintre aceste noi abordări de abţinere de la hrană, lipsesc dovezile pe termen lung cu privire la eficacitatea lor. Aceasta înseamnă că o abordare pe o zi poate părea o opțiune utilă de pierdere în greutate, dar nu știm dacă funcționează şi dacă e utilă pe termen lung. Pînă cînd vom afla acest lucru, este mult mai bine să mîncăm pur și simplu mai puțin decît ne trebuie în fiecare zi și să ne mișcăm mai mult.

Sursa: news.com.au

Comments

comments

Lasă un răspuns