EPlante medicinaleRemediiUtile

29 de întrebuinţări ale uleiului esenţial de eucalipt

Uleiul esential de eucalipt are o aromă plăcută, puternică, foarte răcoritoare, dar și cu efecte medicinale. Proprietățile acestui ulei sînt antipasmodice, antiinflamatoare, decongestive, deodorante, antiseptice, stimulative, antibacteriene. Iată 29 de beneficii ale uleiului esențial de eucalipt pentru păr, piele, sănătate şi igiena locuinţei.

1. Probleme stomatologice. Acest ulei poate trata gingivita, cariile și chiar placa dentară. Caracteristicile sale germicide îl transformă într-un instrument util pentru combaterea problemelor dentare. Uleiul esential de eucalipt este un ingredient de bază în multe tipuri de paste de dinţi şi apă de gură. E indicat pentru a proteja de microbii din cavitatea bucală.

2. Tuse. Trebuie să difuzați ulei de eucalipt în cameră și apoi să masați cu cîteva picături picioarele, gîtul, pieptul și spatele pentru a scăpa de o tuse fără leac. Vaporii acestui ulei pot calma gîtul și căile nazale.

3. Diabet zaharat. Datorită vasodilatației, folosirea zilnică a uleiului de eucalipt la masaj corporal, după baie, poate îmbunătăţi circulația la pacienții diabetici.

4. Diaree. Masați abdomenul cu cîteva picături de ulei în sensul invers acelor de ceasornic, pentru a ușura inflamația, diareea și pentru a combate infecția.

5. Inflamația urechii. Nu puneți niciodată ulei esențial direct în cavitatea urechii. Masați ușor în jurul urechii exterioare.

6. Pietre la rinichi. Trebuie să masați partea afectată cu 1-2 picături de ulei, pentru a scăpa de durerea insuportabilă. Puteţi repeta de trei ori pe zi.

7. Rujeolă. Pulverizaţi ulei de eucalipt în toată casa cît timp durează boala și masaţi punctele reflexe ale picioarelor. Repetați de cel puțin 2-3 ori pe zi pentru a obține rezultate bune.

8. Astm. Trebuie să masați pieptul cu cîteva picături de ulei de eucalipt, în timpul unui atac de astm. De asemenea, puteți inhala direct aroma pentru a respira mai bine.

9. Bronșită. Masați cu ulei de eucalipt pieptul, gîtul și spatele sau aruncați acest ulei pe gulerul cămășii pentru o ameliorare imediată a simptomelor legate de bronșită.sick-flu-bc9098-002

10. Nas înfundat. Pentru a rezolva instantaneu congestia nazală, trebuie să inhalați cîteva picături de ulei de eucalipt. Acest lucru vă va ajuta să eliberaţi căile nazale.

11. Răceală şi febră. Cînd aveţi febră, corpul are nevoie de o răcire instantanee. Puneti cîteva picături de ulei de eucalipt amestecat cu puţin ulei de mentă într-o sticlă şi stropiţi pe tot corpul. Temperatura corpului va începe imediat să scadă.

12. Răni. Uleiul esential de eucalipt are calităţi antiseptice. Este utilizat pentru ulceraţii, răni, arsuri, tăieturi, răni și julituri. Este util şi pentru înţepături și mușcături de insecte. În afară de calmarea părții afectate, protejează şi zona iritată sau rana deschisă de dezvoltarea infecțiilor.

13. Epuizare mentală. Acest ulei creează şi un efect de revigorare. Persoanele care suferă de anumite boli sînt ușor leneșe. Uleiul esential de eucalipt, un stimulent, vă scapă de epuizare şi minte leneşă şi ridică moralul bolnavilor. De asemenea, poate fi eficient în tratamentul tulburărilor psihice și stresului. Acest ulei este utilizat şi pentru a impulsiona activitatea cognitivă și pentru a crește fluxul de sînge în creier.shutterstock_89553295

14. Durere musculară. Dacă suferiți de dureri musculare și articulare, masarea pielii cu acest ulei vă ajută să ușurați durerea și stresul. Uleiul eucalipt volatil este antiinflamator și analgezic natural. Este recomandat în caz de ligamente și tendoane îndoite, dureri, fibroză rigidă, reumatism, mușchi, lombago și nevralgii. Masaţi cu mișcări circulare zonele afectate. Relaxează mușchii inflamaţi. Poate fi folosit în masaj terapeutic sau de relaxare. Adăugați cîteva picături de ulei esențial de eucalipt la ulei de migdale sau de nucă de cocos și aplicați apoi pe piele folosind mișcări ușoare.

15. Articulaţii dureroase. Amestecați 1 ceașcă de ulei de nucă de cocos, 10-15 picături de ulei esențial de eucalipt și 2 căni de zahăr şi frecaţi picioarele cu acest amestec. Este energizant și răcoritor, antibiotic, deodorant, excelent pentru articulații dureroase, precum și pentru circulație.

16. Germeni intestinali. Unele studii au arătat că ingerarea acestui ulei poate combate afecțiunile microbiene, bacteriene și parazitare care apar în diferite părți ale corpului, în special în zone sensibile cum ar fi intestinul și colonul.

17. Odorizant de cameră. Aroma și natura antiseptică a uleiului esențial de eucalipt îl fac un parfum ideal pentru spitale. De asemenea, ucide germenii și bacteriile din aer, menținînd camerele sterile și curate. Adăugați 1-2 picături de ulei esențial de eucalipt în toaletă înainte de a o folosi. Nu veţi mai avea nevoie de spray de baie.

18. Săpun. Uleiul este folosit în mod regulat în săpunuri, detergenți pentru uz casnic, pentru aromelor sale plăcute plus efectul de agent antibacterian, deodorant, antiseptic și antimicrobian.

19. Pneumonie și tuberculoză. Uleiul esenţial de eucalipt are calităţi antiseptice şi antibacteriene şi, masat pe piept şi utilizat ca inhalant, poate atenua simptomele tuberculozei, prin curățarea plămînilor și reducerea inflamației. Cel mai bine este să fie folosit atît pentru spate, cît și pentru piept, în zona plămînilor.

20. Saună. Uleiul de eucalipt se foloseşte la băi, saune și spa-uri, pentru că are proprietăţi revigorante și antiseptice. Majoritatea beneficiilor pot fi accesate prin vapori, prin aplicare topică sau prin ingerare.

21. Agent antiseptic și remediu pentru piele. Uleiul esenţial de eucalipt este folosit deseori în situaţii de prim ajutor. Se aplică pentru tratarea rănilor minore, tăieturilor, vînătăilor. Este recomandat în special în erupții cutanate și tenuri grase, acnee, herpes și varicelă. Pentru un remediu util în casă, amestecați acest ulei cu o cantitate egală de oțet de cidru de mere și apoi ungeţi zonele cu probleme. Această soluție poate fi folosită şi ca antiseptic pentru răni, arsuri și mușcături de insecte.inhale

22. Aromoterapie. Mulți terapeuți folosesc ulei esențial de eucalipt pentru terapii. Inhalarea acestui ulei vă ajută să vă relaxați corpul. Puteți adăuga cîteva picături de ulei la baia fierbinte. Aroma și aburul vă vor ajuta să vă liniștiți. Uleiul esential de eucalipt nu este solubil în apă şi va trebui să-l amestecaţi cu un dispersant (săruri de baie sau lapte integral) înainte de a-l adăuga în apă.

23. Zona Zoster. Deoarece acest ulei este un agent antiinflamator și antiviral, poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de erupția cutanată, grație proprietăților analgezice puternice. Pur și simplu, puteți să adăugați acest ulei într-o baie caldă sau să-l aplicați într-o compresă caldă pe erupție.

24. Sănătatea părului. Uleiul eucalipt esențial îmbunătățește grosimea, strălucirea și sănătatea generală a părului. Dar, prea multă utilizare poate duce la un scalp gras. Majoritatea experților recomandă folosirea uleiului cu o oră înainte de baie și folosirea unui șampon bun pentru a scăpa de reziduuri, urmată de un balsam bun. Aveţi nevoie de 50 ml de ulei de măsline şi 5 ml de ulei de eucalipt. Se amestecă cele două uleiuri călduţe și se masează ușor scalpul, pentru a încuraja circulația sîngelui la rădăcinile părului. La urmă, se spală cu şampon. Uleiul de eucalipt conţine substanțe chimice care sporesc constricția vaselor sanguine şi curăță. Această procedură, la rîndul său, sporește stimularea foliculară, îmbunătățind creşterea părului.

25. Mîncărimi ale scalpului. Aveţi nevoie de 50 ml de oțet alb, 1 litru de apă , 5 ml de ulei de eucalipt. Pentru a atenua mîncărimea scalpului, combinați toate ingredientele. Ungeţi părul uniform, apoi şamponaţi.

26. Păduchi. Uleiul de eucalipt este un pesticid natural, folosit ca leac pentru păduchi. Puteți încerca această rețetă pentru a trata păduchii de cap. Aveţi nevoie de 3 ml de ulei de eucalipt şi 30 ml de șampon obișnuit. Se combină în raportul menţionat. Ștergeți părul și apoi acoperiți-l cu o cască de duș, timp de aproximativ 10 minute. Clătiți părul și apoi ștergeți cu prosopul. Pentru a elimina şi ouăle, pieptănaţi cu un pieptene des.

27. Somn. Puneți o picătură de ulei esențial de eucalipt pe tălpile picioarelor înainte de a vă culca, pentru un somn odihnitor.

28. Agent de curăţare şi dezinfectant. Amestecaţi apă, lămîie, mentă și ulei esențial de eucalipt într-un pulverizator pentru a obţine un spray de curățare. Este un mare ucigaș de germeni! N14-1_HouseDisinfection-575x431

Este eficient pentru a scăpa de petele (chiar și de gumă de mestecat) de pe îmbrăcăminte, covoare și alte țesături.

Curățați podelele cu ulei esențial de eucalipt și apă fierbinte. Pentru podele din lemn, completați un pulverizator cu apă fierbinte și apoi adăugați ulei de eucalipt (5 picături).

Puneți cîteva picături de ulei pe o cîrpă pentru a scăpa de autocolantele încăpățînate.

Adăugați cîteva picături de ulei în ciclul de spălare a rufelor pentru a le dezinfecta.

Utilizați cîteva picături de ulei pe un prosop umed și cald pentru a îndepărta urmele de creion de pe pereți.

29. Purici. Se amestecă 3-4 picături de ulei esențial de eucalipt cu șamponul animalului de companie, pentru a-l feri de purici.

Sursa: vkool.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.