Inhalaţiile, o terapie care inspiră sănătate
Pentru afecţiunile sistemului respirator, inhalarea de aburi proveniţi din plante este unul dintre cele mai bune leacuri pentru răceală. Nu e de ajuns să ne punem un prosop în cap şi să stăm deasupra unui vas cu infuzie de muşeţel.
Trebuie să ştim şi cum se face corect asemenea procedură şi, mai ales, ce plante de leac să folosim pentru a ameliora rinitele, guturaiul, tusea, sinuzita şi bronşita.
Cum se face corect o inhalaţie?
Modul în care se poate realiza inhalaţia este foarte simplu, însă trebuie realizată corect. Se toarnă apa clocotită într-un vas doar din lut sau smălţuit, pentru că anumiţi compuşi ai uleiurilor esenţiale sau ale plantelor infuzate se descompun în contact cu metalul. Dacă avem de făcut inhalaţii cu plante, acestea se adaugă peste apa fiartă. Dacă e vorba de aromaterapie, adăugăm în apa clocotită aproximativ 5 picături de ulei pur sau un amestec de mai multe uleiuri pure. Imediat după ce am pregătit cele necesare, ne acoperim capul cu un prosop şi ne aplecăm deasupra vasului, acoperindu-l astfel încît să nu se piardă nimic din vaporii rezultaţi.
Este important să nu pătrundă deloc aer rece, care nefiind la temperatura aburului poate afecta căile respiratorii. Distanţa faţă de vas va fi mai mare la început, pînă ne acomodăm cu temperatura aburului, apoi putem micşora gradat distanţa, apropiindu-ne mai mult de vas. Procesul de inhalare durează cîteva minute şi constă în respiraţii uşoare şi adînci.
După inhalaţie, faţa trebuie să rămînă acoperită de prosop, respiraţia realizîndu-se prin prosop, pentru a nu inhala aer rece. Este necesar să rămînem astfel timp de aproximativ 30 de minute, relaxîndu-ne totodată întinşi în pat. După aceasta, vom fi atenţi ca, în timpul următoarelor 3 ore, să nu depunem eforturi fizice prea mari şi nici să nu ieşim afară.
Există şi aparate speciale pentru inhalaţii, dacă aveţi posibilitatea să le cumpăraţi, e foarte bine. Acestea sînt aparate individuale, adaptate pentru gură şi nas. Inhalaţii se pot face şi cu substanţe medicamentoase, la indicaţia medicului.
Recomandări şi contraindicaţii
- Rinită cronică, sinuzită, bronşită cronică, viroze, pneumonii, laringite, gît uscat.
- De obicei, inhalaţia este recomandată imediat după apariţia primelor simptome.
- În cazul afecţiunilor cronice (rinită, sinuzită, bronşită), se vor face cîte două inhalaţii pe zi, iar după 5-7 zile, rămîneţi numai la una, timp de aproximativ 10 zile.
- Contraindicaţii: astm, bronşită astmatiformă în faza acută şi cu febră mare, epilepsie. De asemenea, nu e bine să facă inhalaţii copiii foarte mici şi persoanele care nu suportă temperaturi ridicate.
Cum acţionează aburii?
Inhalaţiile înlătură inflamaţia şi congestia mucoasei respiratorii superioare, ameliorează iritaţia gîtului, calmează respiraţia spasmotică (astm, laringită), fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor din gît şi din plămîni, relaxează muşchii şi calmează tusea, previne uscarea excesivă a mucoasei.
Afecţiuni
- Tuse. Se recomandă inhalaţii cu muşeţel, levănţică, cimbru, cimbrişor, izmă, rozmarin, frunze şi ramuri tinere de pin. Se amestecă în părţi egale şi se pun două linguri din acest amestec la un litru de apă clocotită. Se ţine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplică înainte o cremă grasă. Mai sînt bune şi inhalaţiile cu ulei de lavandă, eucalipt, mentă sau fenicul. Se pot face inhalaţii cu aburul rezultat de la fieberea unor cartofi sau cu infuzie din frunze de cartofi.
- Sinuzită. Sînt foarte eficiente inhalaţiile cu un amestec din uleiuri de brad, cătină, gălbenele, mentă şi sunătoare. Se spune în popor că inhalaţiile cu două cepe tăiate în patru, un pumn de muşeţel si un pumn de sare groasă reprezintă un elixir anti-sinuzită.
- Bronşite. Au un bun renume inhalaţiile cu apă şi miere de tei 20-30%, cîte 20 de minute, de două ori pe zi, timp de 20-30 de zile, de preferat seara, înainte de culcare. Se pun două linguriţe de miere de tei şi 50 ml de apă.
- Nas înfundat. Trece prin inhalaţii rapide. Puneţi două picături de ulei de eucalipt pe o batistă. Mirosiţi-o din cînd în cînd şi nasul vi se va desfunda foarte repede.
- Otită. Uleiul volatil de eucalipt are acţiune antiinfecţioasă, este analgezic, antiinflamator, antispastic. Este indicat şi în amigdalite, rinofaringite, laringite, sinuzite. Se fac inhalaţii cu 10 picături în 100 ml de apă fierbinte.
- Amigdalită. Se tratează cu infuzii cu ulei volatil de busuioc, care este antispastic, antiinflamator, analgezic, mucolitic, antiinfecţios, tonic general.
- Rinite. Se tratează şi cu inhalaţii pe bază de flori de soc, de două ori pe zi, sau flori de tei. Uleiul volatil de cedru este antiseptic, antiinflamator, analgezic, de aceea este recomandat în rinite. Se pot face inhalaţii cu 10 picături în 100 ml de apă fierbinte, comprese la nivelul nasului cu 10 picături în 100 ml de apă călduţă. Preparaţi un amestec din 3 linguriţe de sare de bucătărie şi o cană cu apă călduţă într-o farfurie adîncă. Aspiraţi apa sărată pe nas şi aruncaţi-o pe gură. Repetaţi procedura de 5-6 ori. Apoi faceţi exerciţii de respiraţie pe nas. În cazul rinitelor muco-purulente, faceţi spălături nazale cu soluţie de apă sărată. Sarea este un excelent dezinfectant.
- Sforăit. Dacă alcoolul, fumatul sau dormitul pe spate favorizează sforăitul, inhalaţiile de aburi şi uleiul de eucalipt îl inhibă.
- Insomnie. După o zi stresantă, o inhalaţie cu frunze de mentă înainte de culcare asigură un somn liniştit.
- Migrene. Inhalaţii cu oţet de mere.
- Răceli. Inhalaţiile cu busuioc previn răcelile. Inhalaţiile cu cîteva picături de ulei de cuişoare vor calma tusea şi durerile de cap. Inhalaţiile cu apă de argilă au acelaşi efect.
- Gripă. Se foloseşte fumul, procedeu denumit fumigaţie. Se aşază pe ochiul de aragaz o placă de tablă curată, pe care, după ce s-a înfierbîntat, se pune o bobiţă de ceară de mărimea unui bob de grîu. Se va ridica un firicel de fum, pe care îl vom inhala: o inspiraţie pe nas şi una pe gură, pînă la topire, apoi se repetă încă de cinci ori.
- Revitalizarea tenului. Într-un castron cu un litru de apă, turnăm 10 picături de ulei esenţial de portocală, scorţişoară, mentă, de busuioc, de cimbru sau de rozmarin. După inhalaţii pielea capătă un aspect proaspăt, revigorat.
- Laringită. Se poate trata cu vapori de muşeţel, anason, mentă sau rozmarin, lavandă sau uleiuri eterice de mentă, brad, lavandă.
- Cancer. Se poate folosi cetina arborelui de tisă, iar în lipsa acestuia, e bună şi cetina de brad, molid sau pin. Cetina de tisă este însa cea mai eficace. După ce a făcut inhalaţia, bolnavul poate ţine un timp picioarele în acest vas cu cetină de tisă şi apă caldă. Substanţele chimice care se află în cetina de tisă sau de alte conifere, pătrunzînd şi prin pielea tălpilor, pot aduce ameliorări şi chiar vindecări ale multor boli, nu numai a cancerului.
- Dureri de cap. Se prepară din doi litri de apă în care se fierbe un sfert de căpăţînă de varză tăiată cubuleţe.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.