Sunt gravidele puse în pericol de coronavirus

DA. Nu știm cu certitudine cât de afectate sunt gravidele de infecția cu coronavirus. Se recomandă precauție mărită şi distanțare socială riguroasă.

În general gravidele sunt mai predispuse să dezvolte complicații atunci când au boli respiratorii, indiferent de tipul acestora. Deocamdată nu știm cu siguranță dacă și în ce fel sunt afectate gravidele de infecția cu coronavirus. Datele preliminare disponibile în prezent provin din observarea unui număr redus de gravide în trimestrul 3 de sarcină confirmate cu coronavirus.

Pe baza acestor date preliminare se pare că manifestările coronavirusului nu sunt mai grave la gravide decât la persoanele infectate care au aceeași vârstă și istoric medical. Totodată, se pare că virusul nu se transmite prin placentă de la gravida cu infecție confirmată la făt. Pentru a confirma însă cu siguranță aceste observații este nevoie de mai multe studii.

Lipsesc datele cu privire la efectele infecției cu coronavirus la gravidele aflate în primul trimestru de sarcină. De aceea, se recomandă precauție mărită la gravide pe perioada pandemiei prin izolare la domiciliu și reducerea drastică a contactelor sociale. Vă vom ține la curent pe măsură ce vor apărea date științifice noi pe acest subiect.

Sfaturi și informații bazate pe dovezi științifice și pe recomandările experților in sănătate publică, utile în perioada epidemiei de coronavirus.

O campanie derulată de Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României și Departamentul pentru Situații de Urgență, realizată de Observatorul Român de Sănătate cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România.

Comments

comments

26 de comentarii la „Sunt gravidele puse în pericol de coronavirus

Lasă un răspuns