Acidul boric – remediu, insecticid şi agent de curăţare

Poate părea un produs chimic periculos, dar acidul boric este de fapt un antifungic, disponibil la prețuri accesibile, pentru tratamentul unora dintre cele mai frecvente infecții fungice. Și asta nu e tot.

S-ar putea să fi auzit de acid boric ca soluţie naturală de control al dăunătorilor. Într-adevăr, oamenii au luptat cu gîndacii de bucătărie folosind acid boric timp de aproape un secol. Este unul dintre cei mai eficienți agenți de stîrpire a gîndacilor. Este mai puțin toxic pentru oameni și animalele de companie decît alte pesticide chimice dure, dintre care unele au fost legate de ADHD şi alte boli.

Dar mai e util şi în alte situaţii:

1. Infecții genitale. Acidul boric poate constitui un tratament natural şi eficient pentru o infecţie genitală. Unii experţi recomandă acum capsule vaginale cu acid boric ca opţiune de tratament, în special pentru infecțiile care nu pot fi vindecate prin medicamente antifungice. 69e6db329e139dec88cb82c1629d5ae3

Pentru aceste ciuperci, acidul boric este utilizat ca supozitor înainte de culcare, timp de una pînă la două săptămîni. Ratele de eradicare ar fi de aproximativ 70%. Un studiu a constatat că supozitoarele vaginale cu acid boric au fost mai eficiente împotriva simptomelor infecţiei cu Candida la femeile cu diabet zaharat, decît un medicament luat pe cale orală.

2. Gîndaci de bucătărie. Gîndacii au microbi pe perii picioarelor, care pot fi transferaţi la om prin contaminarea alimentelor cu E. coli și Salmonella. În plus, gîndacii de bucătărie sînt legaţi de creșterea cazurilor de atacuri de astm şi alergii de la excrementele lor. Din fericire, acidul boric este foarte eficient. Presărînd acid boric, gîndacii îl vor ingera sau îl vor absorbi prin învelișul exterior. Toate speciile de gîndaci sînt sensibile la această substanţă. Acidul boric este folosit şi pentru a ucide furnici, purici, termite, coleoptere, cari și alți paraziți.

3. Spălături oculare. Cînd este puternic diluat cu apă, acidul boric poate fi folosit pentru a trata o iritație minoră sau o infecție mai gravă și contagioasă a ochilor. O spălătură făcută acasă cu acid boric va curăța și va combate aceste probleme. Calmează și ajută la eliminarea poluanților din ochi.

4. Acnee. Se pare că ingredientul din unele produse topice care tratează acneea şi alte probleme ale pielii este acidul boric. Această substanţă are efect antibacterian, iar din moment ce acneea este legată de bacterii (Propionibacterium acnes), acidul boric poate distruge bacteriile care cauzează erupții. Cu toate acestea, acidul boric nu este un remediu pentru acnee foarte simplu de manevrat şi poate irita pielea. Multe ţări au interzis utilizarea acidului boric în produsele cosmetice. how-to-make-boric-acid-boric-acid-antiseptic_1

5. Piciorul de atlet. Acidul boric poate trata infecțiile fungice, cum ar fi piciorul de atlet și ciuperca unghiilor. Cîţiva stropi de acid boric în șosete pot ajuta în infecții ușoare și atenuează mîncărimile asociate cu piciorul de atlet. Poate neutraliza, de asemenea, mirosul picioarelor.

6. Agent de curăţare de uz casnic. Acidul boric poate fi utilizat ca demachiant, dezodorizant, îndepărtează petele, dezinfectează și combate mucegaiul. Puteți să adăugați acid boric în maşina de spălat pentru a curăţa petele. De asemenea, puteți curăța vasul de toaletă cu acid boric.

Ce este acidul boric?

 • Este o pulbere albă derivată din bor și apă. Acidul boric (H3BO3) mai e numit borat de hidrogen, acid boric, acid ortoboric.
 • Ca insecticid, distruge gîndacii, termitele, furnicile roşii, puricii, previne și distruge putregaiul umed și uscat al lemnului. În agricultură, este utilizat pentru a trata sau preveni deficiențele de bor a plantelor.
 • Poate fi găsit în: antiseptice și astringenţi, emailuri, fibră de sticlă, medicamentate, loțiuni pentru piele, anumite vopsele, pesticide pentru rozătoare și furnici, produse chimice foto, pulberi pentru omorîrea gîndacilor, unele produse pentru spălarea ochilor.

Cum se foloseşte?

 • Infecții vaginale. Puteți prepara propriile supozitoare prin umplerea unor capsule de gelatină cu acid boric. O capsulă echivalează cu aproximativ 600 miligrame de acid boric. Se introduce o capsulă în vagin, la culcare, timp de șapte zile consecutiv.
 • Picior de atlet. Se amestecă acid boric și alcool, două lingurițe la o cană de alcool sau apă. Se aplică pe picioare cu tampoane de bumbac. Puteți pune, de asemenea, pulbere uscată în șosete sau ciorapi.13327472_644329522391501_32224392975096920_n-850x637
 • Dăunători. Se vizează zone precum crăpături, crevase și zone izolate apropiate de hrană, umiditate și căldură. Pentru rezultate optime, pulberea trebuie să fie aplicată într-un strat foarte subțire, abia vizibil cu ochiul liber. Aplicaţi şi sub și în spatele frigiderului, aragazului și mașinii de spălat vase, în locurile în care țevile intră pereți, în fisuri și în colțurile interioare ale dulapurilor.
 • Pete și mirosul din îmbrăcăminte. Pur și simplu adăugați o jumătate de ceașcă de acid boric în maşina de spălat.
 • Toaletă. Puneţi o jumătate de cană de acid boric în WC şi clătiţi după 30 de minute.

Măsuri de precauție

 • Acidul boric este legat de perturbări endocrine. Deci e bine să nu ne expunem excesiv la această substanţă.
 • Ţineţi copiii și animalele de casă departe de zonele în care aplicați acid boric. Cu toate că este mai sigur decît pesticidele chimice, este toxic dacă e ingerat de copii şi animale. Înghiţirea de acid boric poate fi fatală. În caz de înghițire, solicitați asistență medicală de urgență.
 • Acidul boric nu ar trebui să fie utilizat intern sau pe răni deschise.
 • Cînd se folosește acidul boric în capsule ca supozitor vaginal, poate apărea o iritare a pielii.
 • Acidul boric nu trebuie utilizat în niciun fel de către gravide.
 • Nu faceţi spălături oculare cu acid boric dacă purtaţi lentile de contact. Așteptați cel puțin 15 minute după spălătură, înainte de a pune lentilele de contact. Consultaţi medicul înainte de a începe un astfel de tratament.
 • Nu aplicați niciodată acid boric pe blaturi sau alte suprafețe expuse, în special cele utilizate pentru prepararea alimentelor.
 • Dacă acidul boric ajunge pe piele, îndepărtați-l prin spălarea zonei cu atenție.
 • În cazul în care acidul boric pur vine în contact cu ochii, spălați cu apă rece timp de 15 minute.

Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

40 de comentarii la „Acidul boric – remediu, insecticid şi agent de curăţare

Lasă un răspuns