Aparatul digestivBoliPieleaRemediiUtile

Cum să scapi rapid de afte?

Trucurile bunicii vă pot ajuta să scăpaţi în cîteva minute de enervantele afte.

Adesea recurente, aftele afectează 60% din populație cel puțin o dată în timpul vieții. Deși cauzele rămîn neclare, medicii sînt de acord că focarele aftoase sînt favorizate de proliferarea bacteriilor sau a virusurilor. De asemenea, sînt implicate traume orale, stres, fumat, alergii, modificări hormonale la femei, consumul anumitor alimente, deficiențe de vitamine. Aceste ulcerații albicioase care apar pe membrana mucoasă a gurii, limbii sau interiorul obrajilor ne pot afecta vorbirea, masticaţia și înghițirea.

Aftele se vindecă de obicei după cîteva zile. Dacă persistă, există remedii naturale care vor accelera vindecarea și vor preveni recidivele.

1. Apă de gură cu apă fierbinte și sare. Dezinfectează zona afectată, ameliorează durerea și facilitează vindecarea. Sarea are calități antiseptice, antiinflamatorii și de vindecare.

2. Bicarbonat de sodiu sau argilă verde. Se diluează într-un pahar cu apă călduță. Se amestecă și se face gargară de 3 pînă la 4 ori pe zi.

3. Lămîie. Este bine cunoscut faptul că lămîia ajută la neutralizarea acizilor și ușurează infecțiile orale, grație proprietăților antiinflamatorii. Se amestecă sucul unei lămîi proaspăte cu un pahar de apă caldă și se clătește gura de trei ori pe zi. Acest lucru poate ustura un pic la început, dar senzația va scădea treptat.

4. Cuburi de gheață. Efectul lor anestezic asigură o ameliorare reală prin amorțirea terminațiilor nervoase, ceea ce limitează răspîndirea durerii.13_gargara-pag1-sanat_20160726090243

5. Lemn dulce. Cunoscut ca agent de cicatrizare cu proprietăți antiinflamatorii, lemnul dulce este excelent împotriva epidemiilor de febră aftoasă.

6. Ceai negru. Bogat în taninuri, ceaiul negru are proprietăți analgezice și astringente, care usucă ulceraţiile din gură. Infuzați un plic de ceai negru și apoi aplicați punga umedă pe aftă, pentru cîteva minute.

7. Piatră acră. Este un izvor de săruri minerale! Este suficient să frecaţi afta cu piatra. După cîteva ore nu mai rămîne nimic.

8. Salvie. E un analgezic, dacă se freacă afta cu aceste frunze. Reînnoiți operațiunea pînă la ameliorarea durerii.

9. Oţet de cidru. Încercați să faceţi gargară cu un decoct de cimbru amestecat cu oțet de cidru. Înmuiați un tampon de bumbac, tamponaţi leziunea.

10. Ţelină. Pentru ușurarea durerii, mestecați cîteva frunze de țelină sau busuioc.bay-leaf-oil

11. Ulei de dafin. Puteți unge rănile cu ulei esențial de dafin sau de arbore de ceai sau ulei de măsline.

12. Aloe sau propolis. Gelul de Aloe vera şi propolisul ucid germenii și reduc durerea.

13. Vitamina E. Aplicaţi ulei de vitamina E pe afte.

Cîteva sfaturi

Evitați consumarea de alimente prea acide, picante sau sărate, ciocolată, nuci, crustacee, citrice, care vor accentua durerea.

Consumaţi alimente bogate în vitaminele C, B, B12, B-6, complex B.

Mîncaţi iaurt cu probiotice pentru a restabili echilibrul bacterian în cavitatea bucală.

Beți multă apă.

Menţineţi o bună igienă orală.

În cazul în care durerea se intensifică și leziunile sîngereză, mergeţi la medic.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Lasă un răspuns