Cimbrişorul de cîmp, plantă antigripală
Cimbrişorul de cîmp e uşor de recunoscut după aroma caracteristică. În scop medicinal folosim toată partea aeriană a plantei, bogată în ulei volatil.
Ca iarbă de leac, cimbrişorul de cîmp este calmant, colagog, antiseptic intestinal şi gastric, expectorant, antispastic al căilor respiratorii. Intern, este recomandat în tuse convulsivă, spastică şi astmatică, bronşite, răguşeală, anorexie, dispepsii, viermi intestinali, pentru o bună funcţionare a rinichilor şi a ficatului.
Pentru cicatrizarea rănilor, se utilizează sub formă de băi locale, intern, e bună infuzia, iar gargara cu decoct ajută în tratarea durerilor de dinţi. În farmacii, găsim această plantă în compoziţia ceaiurilor antiasmatice şi antidiareice. Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă. Se foloseşte în special ca remediu în tratarea bolilor autoimune. Cura cu acest ceai contribuie la normalizarea activităţii ficatului. În asociere cu uleiul de conifere (pin sau molid), administrat de trei ori pe zi cîte 15 picături pe pîine, infuzia de cimbrişor combate repede tusea, bronşita şi previne crizele de astm. Infuzia de cimbrişor e extrem de utilă în epidemiile de gripă şi în crizele de epilepsie. Băile de cimbrişor au efect antireumatic şi calmant. Pentru tenurile grase, se prepară o infuzie din 20 g plantă la 500 g apă, cu care se fac comprese timp de 15-20 minute.
Infuzia de cimbrişor este contraindicată în cazurile de gastrită, enterită (inflamarea intestinului subţire), esofagită şi insuficienţă hepatică.