Urzica, leac de primăvară

Urzica este o plantă medicinală care apare primăvara şi tot primăvara ajută organismul să se însănătoşească.

Planta conţine carotenoide (provitamine A) cu acţiune de regenerare a pielii şi mucoaselor şi rol antioxidant, clorofilă, vitaminele B2, C, K, acid folic, flavone şi taninuri cu efect cicatrizant.

Frunzele tinere, care nu contin substanţe vezicante, au un bogat conţinut în minerale: siliciu, fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulfaţi.

Planta are proprietăţi hematopoietice (stimulează sinteza globulelor roşii) prin acidul folic, acidul pantotenic şi protoporfirine. Are şi proprietăţi hemostatice (favorizează oprirea sîngerărilor). Este antidiareică, contribuie la o mai bună eliminare a acidului uric. Urzica este hipoglicemiantă şi antiinflamatoare. Stimulează secreţia lactată la femeile care alaptează şi este antialergică, expectorantă, antitusivă.

Cu administrare internă, sub formă de pulbere, sublingual, macerat sau tinctură, urzica este indicată în: anemie, alături de cătină, alergii – cu trei fraţi pătaţi şi frunze de mestescăn.

De-a lungul timpului, ceaiul de urzici a fost utilizat ca un detoxifiant al sistemului circulator, avînd darul de a purifica sîngele şi de a elimina toxinele din organism. Vindecă guta, e indicat în diabet zaharat, tratează mătreaţa şi întăreşte rădăcina firului de păr.

Ca aliment, vîrfurile tinere de urzică se pot pregăti ca piure şi constituie unul din alimentele ideale în curele de dezintoxicare de primăvară.

Sucul se prepară cu ajutorul unui storcător, din frunzele de urzici proaspete bine spălate. Se pot consuma în fiecare zi una pînă la trei linguriţe din acest suc diluat cu puţină apă plată sau de izvor.

Siropul se spune că întinereşte.

Comments

comments

25 de comentarii la „Urzica, leac de primăvară

Lasă un răspuns