Foile de ceapă, făcute să învingă orice boală
Ce se ştie despre ceapă? Că e o legumă rotundă, învelită în frunze aurii, care se foloseşte la supe, ciorbe, salate şi de la care ne dau lacrimile. Puţini ştiu însă minunile pe care ceapa le aduce sănătăţii omului.
Această legumă, de al cărei miros fugim, este un medicament fără pereche. A fost dintotdeauna pe masa românului, ca aliment, dăruindu-i vitalitate, dar şi în farmacia tradiţională, ca leac extrem de eficient. Practic, ceapa e bună la toate suferinţele. Fie că e ceapă verde, galbenă sau roşie, ceapa este cel mai bun remediu profilactic şi tămăduitor, lucru pe care românul l-a descoperit cu mult înaintea savanţilor. La ce e bună ceapa şi cum o folosim în terapia naturistă? Iată un mic ghid de utilizare a milenarelor foi de ceapă.
O fabrică de substanţe benefice
Ceapa este cunoscută de 6.000 de ani. În China, exista chiar un munte cu denumirea Dzunglini (ceapă). Această legumă binefăcătoare conţine elementele nutritive de bază, aşa-numitele albuminoide, fundamentale în ecuaţia vieţii organice. Mai are uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenţi, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, carotin, fitoncide, minerale, calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor, iod, sulf, siliciu şi substanţe afrodisiace. Cu alte cuvinte, o farmacie întreagă. 100 de grame de ceapă verde conţin 50 de mg de vitamina C, adică doza necesară pentru o zi! Iar clorofila contribuie la formarea noilor eritrocite.
Fiind atît de populară, românul i-a dat mai multe denumiri: arpagic, caba, cebulă, ceapă bulgărească, ceapă de apă, ceapă de grădină, ceapa-hasma, ceapă moldovenească, cepoi, cepşoară de vară, ceaclama, hagima, hajma, harpagică, ţepoi. De la ceapă se foloseşte în special bulbul, iar cea verde se mănîncă integral.
Ceapa este un antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, revulsiv. Împiedică înmulţirea microbiană, limitează durerea sau chiar o suprimă. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac, ceapa neutralizează excesul de grăsimi şi fluidifică sîngele, preîntîmpinînd infarctul. Previne şi vindecă migrenele, febra, impotenţa.
- Sucul proaspăt de ceapă. E recomandat pentru diabetici, reumatici, suferinzii de prostată, pentru cei obosiţi sau cei cu edeme. Se dă o ceapă prin răzătoare, iar din sucul obţinut se ia cîte o linguriţă de 4-6 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Vindecă boli ca hipertonie, litiază renală, hemoroizi, constipaţii, dacă tratamentul este urmat timp de 21 de zile. Se foloseşte şi pentru masarea zonelor afectate de înţepături de insecte, diferite micoze, aluniţe şi pistrui.
- Ceapa crudă. Se consumă în salate sau simplă, frecată cu sare. E un remediu bun al insomniei şi un diuretic puternic.
- Sirop de ceapă. Se curăţă o ceapă şi se taie solzişori. Se adaugă o cană mare de apă şi 2 linguriţe de zahăr, apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot, se trece prin sită şi se păstrează în borcane. Calmează tusea.
- Decoct din foi de ceapă sau ceapă crudă. Se pun la fiert o mînă de foi uscate sau o ceapă tăiată, dar necurăţată, într-un litru de apă. Se lasă la fiert cam 15 minute. Se mai poate lăsa cîteva ore în ulei de măsline. Se consumă cîte un pahar în fiecare dimineaţă pentru reumatism sau gută.
- Macerat. O ceapă tăiată fin şi macerată cîteva ore în apă caldă se bea dimineaţa, pe nemîncate, cu cîteva picături de lămîie, pentru afecţiuni venoase.
- Ceapă coaptă la cuptor. Se coace pînă se înmoaie. Tratează degerăturile, negii, panariţiul sau furunculoza.
- Infuzie. O ceapă tocată, peste care se toarnă 0,5 litri de apă fierbinte, se înveleşte şi se infuzează 12 ore. Se consumă un sfert de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă, în stări febrile, migrene, diaree, viermi intestinali.
- Vin de ceapă. Avem nevoie de 300 grame ceapă tăiată fin, 100 grame miere lichidă şi 600 grame vin alb. Se lasă la macerat timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se completează cu vin pînă la un litru, după care se poate consuma ca tratament cîte o lingură de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de mese cu 30 minute.
Recomandări
- Proteinurie (eliminarea prin urină a unei cantităţi anormale de proteine). Se iau 300 g de ceapă, 100 g de miere de albine, 1 lingură de rozmarin, 700 ml de vin alb. Se pun la infuzat 20 de zile. Se consumă cîte 50 g din acest preparat, de trei ori pe zi.
- Calculi renali. Se ia arpagic, se adaugă un pahar şi jumătate de apă fierbinte, se infuzează 30 minute şi se bea cîte jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Ceapa infuzată cu vin alb ajută foarte mult la vindecarea microlitiazei renale.
- Curăţarea sîngelui de toxine. Se mănîncă 1-2 cepe/zi sau se prepară un decoct din trei cepe mari date prin răzătoare la un litru de apă. Se beau două căni/zi, una dimineaţa şi una seara. Se poate prepara şi tinctură dintr-o ceapă zdrobită şi macerată timp de 10 zile în alcool de 70 de grade. Se filtrează şi se iau două linguriţe/zi, înainte de masa de prînz şi de culcare. Foarte util este şi un ceai diuretic din ceapă şi miere de albine: 100 g ceapă şi 50 g miere la 200 ml apă. Se amestecă pînă la omogenizare şi se bea seara, la culcare.
- Tuse. Ceapa cu miere de albine, infuzată timp de 12 ore, vindecă tusea. Se ia cîte o linguriţă, de trei ori pe zi. Coaja de la 10 cepe cu 1 l de apă se fierbe într-un vas închis. Înainte de masă, se beau cîte 150 g din acestă compoziţie, de 3 ori pe zi. Tot pentru calmarea tusei, se fierb în lapte proaspăt nepasteurizat 10 cepe mari şi un căţel de usturoi. Se adaugă miere, se bea o linguriţă de trei ori pe zi. Este un foarte bun expectorant. Ca să scapi de tusea uscată, se amestecă o ceapă cu două linguri de grăsime de gîscă. Se face masaj pe gît şi pe piept.
- Amigdalită. Foile de ceapă aplicate pe gît tratează amigdalele.
- Diaree. Se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea cîte o jumătate de litru pe zi.
- Gripă. Se bea cîte un pahar la prînz şi unul seara din macerat de ceapă.
- Diabet. Se recomandă 10-15 picături de tinctură de ceapă pe zi.
- Slăbit. Cei care vor să slăbească, pot încerca cu ciorbă de ceapă cu puţină varză şi rădăcină de pătrunjel.
- Paraziţi intestinali. Lăsăm să se macereze 6 zile o ceapă mare tăiată felii într-un litru de vin alb. Se bea cîte un pahar în fiecare dimineaţă, timp de o săptămînă.
- Negi. Amestecăm ceapa cu sare marină şi argilă în părţi egale. Sau scobim o ceapă şi umplem cavitatea cu sare. Sau frecăm negul cu o jumătate de ceapă roşie.
- Abcese, furuncule, hemoroizi. Sînt indicate cataplasme cu ceapă coaptă.
- Bătături. Se ia o coajă de ceapă, se acoperă cu oţet timp de două săptămîni, apoi acea coajă se foloseşte ca pansament pe locurile cu bătături, pe timpul nopţii. Se mai poate tăia o ceapă în două, se adaugă oţet şi se încălzeşte. Se foloseşte ca pansament. În vechime, pe lovituri, se puneau legături cu ceapă pisată cu muchia toporului, nu tocată, presarată cu multă sare şi stropită cu rachiu.
- Meningită. Frecăm tîmplele cu o ceapă şi înfăşurăm picioarele în 1-2 kg de ceapă tăiată, 8-10 ore.
- Migrene. Cataplasme cu foi de ceapă crude aplicate pe frunte.
- Retenţie de urină. Cataplasme de cepe pe partea de jos a abdomenului.
- Surditate. Se amestecă 30 g suc de ceapă şi 30 g rachiu, se încălzeşte şi se pun 3-4 picături în ureche, de 3 ori pe zi, din care una la culcare.
- Nevralgii dentare. Se aşază în cavitatea dintelui suc de ceapă pus pe un tampon de vată.
- Alopecie. Frecţii zilnice cu suc de ceapă sau tinctură.
- Angină. Suc de ceapă de mai multe ori pe zi.
- Balonări. Consum de ceapă crudă.
- Pleurite. Sirop de suc cu miere, plus cataplasme calde cu felii de ceapă tăiată felii.
- Păr blond: Se clăteşte cu apă în care s-au fiert cojile de ceapă uscate.
- Cancer intestinal sau digestiv. Tinctură, vin, suc, ceapă fiartă (curăţă întreg tubul digestiv de puroi sau tumori).
- Celulită. Frecţii cu felii de ceapă local sau cu tinctură, de mai multe ori pe zi.
- Ciroză. Cît mai multă ceapă, sub orice formă.
- Crăpăturile pielii. Ceapă coaptă.
- Degerături. Cataplasme cu ceapă coaptă
- Crize de nervi. Se miroase ceapa proaspăt tăiată.
- Micoze. Tincturi diluate, ceapă crudă, suc cu miere.
- Reumatism. Frecţii locale cu tinctură, comprese cu felii de ceapă crudă şi apoi se va acoperi cu un bandaj.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.