Românii se îngraşă, deşi spun că fac sport şi mănîncă sănătos

Ponderas Academic Hospital, singurul Centru de Excelență în chirurgie bariatrică și metabolică din România, a efectuat un studiu de tip Omnibus pentru a evalua percepțiile și atitudinile românilor cu privire la alimentație și la problemele de greutate.

Conform rezultatelor, românii declară într-o măsură destul de mare că mănîncă sănătos și fac sport. Cu toate aceastea, peste 55% din populația adultă a României se confruntă cu kilogramele în plus, în creștere cu 5 procente față de studiul desfășurat în 2013.
– Mai mult de jumătate dintre românii adulţi sînt supraponderali şi obezi. Răspîndirea obezităţii nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% dintre românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre respondenţi se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu.
– Aproape 1 milion de români apucă să mănînce doar o singură dată pe zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi.
Micul dejun, considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% dintre români.
– Pentru 22% din populaţie cina este principala masă a zilei.
– Peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănînce abia după ora 18,00.
– 8 din 10 români mănîncă zilnic pîine.
– 4 din 10 români consumă zilnic dulciuri sau produse de patiserie.
– Aproape 12% dintre respondenţi aleg să mănînce produse tip fast-food cel puţin 1 dată pe săptămînă.
– Sportul apare de cîteva ori pe săptămîna în activitatea a mai puţin de jumătate dintre respondenţi, în timp ce 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alţi 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămînă.
– 36,7% dintre români se percep „doar cu cîteva kilograme nedorite” şi doar alţi aproape 8% dintre respondenţi declară că „se confruntă cu probleme serioase de greutate”.

 – Mai bine de 20% dintre români sînt deja trecuţi de pragul obezităţii (IMC > 30).
– 30,4% dintre românii cu greutate suferă de afecţiuni conexe obezităţii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dureri articulare. Dintre aceştia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alţi 20% dintre români mărturisesc că au în familie cazuri de diabet.
– Românii care îşi doresc să scape de kilogramele în plus menţionează că au conştientizat că obezitatea le pune viaţa în pericol şi vor să fie din nou sănătoşi. Recăpătarea mobilităţii, a respectului de sine şi chiar prevenirea instalării bolilor asociate obezităţii sînt alte 3 motive pentru care românii vor să slăbească.

Studiul a fost realizat de IMAS Marketing și Sondaje, la iniţiativa Ponderas Academic Hospital, în decursul lunii iulie 2017. Pentru acest studiu au fost intervievate 1.010 persoane, cu vîrste de 18 ani și peste. Eșantionul este reprezentativ la  nivel naţional pentru populaţia adultă a României,  marja de eroare fiind de ±3.1%.

Sursa: comunicatemdicale.ro

Comments

comments

33 de comentarii la „Românii se îngraşă, deşi spun că fac sport şi mănîncă sănătos

Comentariile sunt închise.