Aparatul digestivFicatul şi bilaInimă şi sistem circulatorMartieNutriţieRegimuri alimentareSiluete

Cură de detoxifiere? Mai bine fără!

Pe scurt, curele de detoxifiere au rareori efecte de durată și te pot lăsa mai puțin sănătos decît erai, spun experţii.

Se consideră că detoxifierea e utilă din cînd în cînd deoarece ajută organismul să se cureţe de toxine şi chiar să se vindece singur de anumite suferinţe.

Un film care arată imagini cu oameni care şi-au pus cu ceapă în șosete a acumulat mai mult de 13 de milioane de vizualizări și 166.000 distribuiri pe Facebook. Contactul feliilor de ceapă cu piciorul ajută la vindecarea bolilor peste noapte”, se spune în fimul care promovează „un remediu natural popular încă din secolul XVI care funcţionează şi azi”. Metoda ar detoxifia organismul, deoarece în tălpi se află un număr mare de celule nervoase legate de creier, ficat și inimă. Dovezile reale lipsesc, la fel ca şi specificarea tipurilor de toxine eliminate.

Cele mai multe metode de detoxifiere se bazează pe restricţionarea caloriilor, supraconsum de lichide, repaus alimentar și cantități mari de suplimente nutritive pentru a obține rezultate vag formulate.

Margaret MacIntosh, acupuncturist și doctor în medicina tradițională chineză în Canada, spune că multe dintre aceste schimbări dietetice extreme pot face mai mult rău decît bine. Spre exemplu, turmericul e considerat asul detoxifierii. Este bun în doze mici, dar în cantităţi mai mari poate provoca o creștere a anxietăţii sau dificultăți de somn.

Sînt pentru o alimentație sănătoasă și un stil de viață bazat pe alimente integrale, dar nu sînt pentru detoxifieri extreme. Corpul uman are mai multe procese pentru a elimina toxinele din organism: transpirația și urinatul”. maxresdefault

Nutriţionistul Tory Tedrow spune că nici prea multe lichide nu e sănătos să bem, deoarece excesul de apă poate duce la hiponatremie. Sîngele va avea prea puțin sodiu și va determina celulele să se umfle. Acest lucru poate duce la greață, vărsături, dureri de cap, confuzie, oboseală, crampe musculare, convulsii și comă. O femeie în vîrstă de 47 de ani, după Revelion, a băut cantități mari de apă și a luat suplimente pe bază de plante. A fost internată în spital cu senzație de confuzie. Femeia băuse apă, dar nu suficientă pentru a dezvolta hiponatremie, însă suplimentele de rădăcină de valeriană au grăbit instalarea acestei afecţiuni. Tedrow a declarat că aceste tipuri de diete de detoxifiere nu sînt necesare și ar trebui evitate.

Kelsey Ale, specialist în paleoterapie, spune că „majoritatea oamenilor care trăiesc în ţările dezvoltate consumă alimente procesate, sînt înconjuraţi de poluare și introduc substanțe chimice în corpurile lor în fiecare zi, trăiesc într-un stare toxică. Pe de altă parte, produsele care detoxifiază din comerţ, sînt destul de ridicole. Bînd nimic altceva decît suc și argilă și consumînd legume crude, timp de trei zile, nu se va rezolva problema, iar în multe cazuri, oamenii care încearcă aceste metode se simt mai rău decît se simţeau înainte”. Secretul, spune Ale, este să găsim o cale de mijloc pentru a ajuta sistemul de detoxifiere integrat al organismului.

În timp ce mulți experți avertizează împotriva detoxifierii cu sucuri sau laxative, alții recomandă metode de a mînca astfel încît să fie stimulată autofagia. Acesta este procesul în care componentele inutile ale celulelor sînt demontate și reciclate. Biologul Yoshinori Ohsumi a primit Premiul Nobel în 2016 pentru cercetările sale în autofagie.

Autofagia este stimulată prin post. Una dintre cele mai la modă tendinţe în materie de sănătate şi pierderea în greutate este postul intermitent”, spune Gin Stephens, autorul unei cărţi despre metoda postirii. Postul intermitent se concentrează pe alimente naturale, suplimente nutritive şi restricţie la calorii.

Cea mai mare parte a așa-numitelor produse de detoxifiere nu furnizează niciun beneficiu, susţine nutriţionistul Alison Borkowska. Ea spune că această abordare poate fi prea intensă pentru unii oameni, dar recunoaşte şi că poate fi o modalitate mai eficientă de a pierde în greutate în comparație cu alte metode.

Dr. Erin Stair, autorul lucrării „Mîncarea şi starea de spirit”, spune că majoritatea oamenilor nu pot spune ce este o toxină, ca să nu mai vorbim că nu știu de care trebuie să scape. Cu toate acestea, spune ea, mulți utilizează produse detoxifiante care conțin laxative sau care ard calorii, deoarece detoxing sună „mai sexy”. Din păcate, schimbarea nu e durabilă, iar detoxifiere 365 de zile pe an nu se poate. Unii dintre pacienții săi, care iniţial au pierdut în greutate folosind aceste soluții pe termen scurt, au fost inspiraţi să facă alegeri mai sănătoase, chiar şi după ce au terminat dieta de detoxifiere. O detoxifiere în condiții de siguranță ar putea fi o modalitate foarte bună pentru un angajament de a trăi mai sănătos”.

În general, spun experţii, este mai bine să eviţi toxinele cunoscute, cum ar fi tutunul și alcoolul, menținînd în același timp o dietă echilibrată şi obiceiul de a face zilnic 30 de minute de exerciții fizice. De asemenea, ei recomandă somn destul, pe timp de noapte, şi o cantitate suficientă de apă. În acest fel vei sprijini sistemele detoxifiante proprii ale corpului, în loc să foloseşti diete care ar putea face mai mult rău decît binele obţinut pe termen scurt.

Sursa: healthline.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.