AlimenteBoliDiabetulFicatul şi bilaNutrienţiNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

O singură masă bogată în grăsimi favorizează bolile de ficat

Chiar şi o singură masă bogată în grăsimi poate afecta ficatul, iar alimentaţia de acest tip, de-a lungul timpului, dezvoltă boli serioase. Un studiu recent arată că un consum de alimente bogate în grăsimi, să zicem, un cheeseburger cu cartofi prăjiţi sau o pizza cu pepperoni, perturbă funcţia hepatică.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de grăsimi saturate găsite în astfel de alimente bogate modifică imediat activitatea ficatului. „Efectele imită anomaliile observate la persoanele cu boli metabolice severe”, a declarat co-autorul studiului, dr. Michael Roden, de la Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf, referindu-se la boli cum ar fi ficatul gras şi ciroza hepatică, în contextul obezităţii şi al diabetului de tip 2.

Ficatul joacă un rol crucial în procesarea grăsimilor şi carbohidraţilor. În unele cazuri, atunci cînd alimentele grase sînt consumate în mod repetat în exces, grăsimile se acumulează şi provoacă o afecţiune cunoscută sub numele de ficat gras nealcoolic, responsabilă de epidemia de obezitate din SUA (25 % din populaţie). Aceasta poate duce la ciroză, o afecţiune gravă caracterizată prin cicatrice ale ficatului.

Dr. Hannele YKI-Jarvinen, profesor la Universitatea din Helsinki, spune: „Ştim că dietele bogate în grăsimi saturate declanşează boala ficatului gras. Grăsimile saturate, cum ar fi cele din unt, brînzeturi grase şi ulei de nucă de cocos sînt, prin urmare, cel mai rău lucru pentru ficat”.

Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit 14 bărbaţi tineri sănătoşi, slabi, care au consumat un placebo sau o doză de ulei de palmier, în funcţie de greutatea lor. Uleiul de palmier furnizează niveluri de grăsimi saturate echivalent cu cele dintr-o pizza cu pepperoni (8 felii) sau un cheeseburger mare cu mulţi cartofi.

Acest aport de grăsimi a determinat ficatul să producă 70% mai multă glucoză, care ar putea creşte nivelul de zahăr din sînge în timp. Potenţial, acest lucru ar putea contribui la sensibilitatea la insulină, un precursor al diabetului de tip 2.

Grăsimea în exces determină celulele hepatice să lucreze mai greu, ceea ce le-ar putea stresa predispunîndu-le la boli de ficat. În plus, grăsimile saturate au redus capacitatea ficatului de a stoca glucoză în favoarea grăsimii, care în timp ar putea favoriza boala ficatului gras, a spus Roden.

Este posibil ca oamenii sănătoşi să poată depăşi cu uşurinţă aceste efecte, în timp ce aceia care consumă în mod repetat alimente grase ar putea fi mai puţin norocoşi.

YKI-Jarvinen a spus că, în timp ce ciroza este dificil de tratat, cei mai mulţi oameni îşi pot proteja sănătatea lor hepatică. „Dacă vă schimbaţi dieta cu una mai sănătoasă, conţinînd grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, grăsimile hepatice vor scădea în cîteva zile”.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.