Porumbul fiert îngraşă
Porumbul fiert sau copt este delicios. Aceată cereală e o sursă de carbohidraţi buni pentru organism, care furnizează energie constantă pe parcursul zilei, previne creşterile şi scăderile bruşte de glicemie şi oferă o senzaţie de saţietate îndelungată.
Porumbul este bun pentru organism dacă este consumat cu măsură şi înainte de ora 18,00, pentru a se transforma în energie, nu grăsimi. Porumbul conţine: acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, vitamina B1 (100 g de porumb = 1/4 din doză zilnică recomandată), vitamina B6 (100 g = 1/3 din doza zilnică recomandată), magneziu, seleniu. Trebuie să avem grijă la calorii, pentru că 100 g de porumb crud conţin 360 de calorii. De aceste substanţe nutritive avem parte atunci cînd îl consumăm crud, însă atunci cînd este gătit, lucrurile se schimbă puţin. Vitaminele hidrosolubile se distrug prin fierbere prelungită la temperaturi înalte. Aşadar, porumbul copt conservă mai bine nutrienţii decît cel fiert. Diferenţa nu este mare, cu condiţia să nu fie fiert excesiv. O variantă şi mai rea este porumbul de la conservă din comerţ, plin de sare, zahăr, aditivi.
Avînd în vedere că porumbul face parte din categoria cereale şi amidonoase, fiind echivalent cu orezul, cartoful şi pastele ca încărcătură glicemică, consumat în cantităţi mari dezechilibrează glicemia, îngraşă şi se depune sub formă de grăsimi pe ficat (trigliceride). Cel mai bine e să mîncăm porumb fiert la prînz, combinat cu o porţie generoasă de legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopidă).
Atenţie la pungile cu legume congelate care conţin porumb! Dacă aveţi diabet sau vreţi să slăbiţi, este de preferat să le evitaţi la masa de seară.
Articolul integral în ziare.com
Comentariile sunt închise.