Viţa-de-vie, o minune de terapie
Strugurii sînt fructele-vedetă ale toamnei, dar această faimă ar trebui să revină întregii plante care produce minunate medicamente naturale. Oamenii uită că de la viţa-de-vie utilizăm în scop terapeutic nu doar delicioşii struguri, ci şi frunzele, seva, cîrceii. Beneficiile sînt uimitoare, unele fiind, însă, mai puţin cunoscute.
Podgoriile de viţă-de-vie sînt adevărate farmacii care ne oferă leacuri în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, ne ajută să slăbim, să vedem mai bine, să ne purificăm organismul şi să ne asigurăm o sănătate bună pe termen lung.
Frunzele
- Se recomandă ca frunzele să fie culese cît sînt încă foarte tinere, de un verde intens, strălucitor. Se spală bine, se lasă la scurs şi se usucă la umbră, în strat subţire şi pot fi depozitate în pungi de hîrtie sau de pînză. Frunzele în care se vor împacheta la iarnă sarmalele se conservă la saramură sau la congelator.
- Bine spălate, zdrobite cu sucitorul şi aplicate pe frunte, frunzele combat durerile de cap.
- Pe arsuri, calmează usturimea şi ajută la vindecarea mai rapidă a zonei afectate.
- Ceaiul de frunze constituie un remediu vechi şi renumit contra tulburărilor menopauzei şi pentru reducerea hemoragiilor uterine. Se utilizează ca decoct, din 50 g de frunze, la un litru de apă. Se beau trei căni pe zi înainte de fiecare masă. Ceaiul din frunze scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, au acţiune astringentă, hemostatică, antidiareică, antitumorală, antioxidantă.
- Inhalaţiile de infuzie combat eficient insomnia.
- Zdrobite, opresc hemoragiilor, plăgi, grăbind vindecarea acestora.
- Frunzele proaspete se pot pune la macerat în alcool de 60 de grade, timp de 15 zile, obţinîndu-se o tinctură din care se administrează cîte o linguriţă de 3 ori pe zi pentru afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, hemoragii diverse.
- Infuzia din frunze de viţă-de-vie e recomandată pentru a tempera pofta de mîncare.
- Extern, băile cu decoct de viţă-de-vie tratează hemoroizii şi îmbunătăţesc circulaţia sîngelui la picioare.
Seva sau „lacrimile viţei“
- E foarte bogată în vitamina C şi aplicată pe faţă, face tenul catifelat şi fără riduri.
- Vindecă unele leziuni ale pielii şi afecţiuni dermatologice (pete pigmentare, eczeme, psoriazis, cancer de piele).
- În caz de cataractă, conjunctivite acute şi cronice, blefarită se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii închişi pentru 10-15 minute, cu sevă proaspăt recoltată.
- Pentru a avea un ficat sănătos şi o bilă harnică, se iau trei-patru linguriţe cu sevă cu o jumătate de oră înainte de masă, apoi se stă culcat pe partea dreaptă timp de zece minute. Tratamentul se face cinci zile la rînd.
- Cu opt-zece linguriţe luate dimineaţa, pe stomacul gol, în puţină apă, se scapă de calculi renali într-o saptamînă.
- Seva conţine viniferin, un antioxidant de 62 ori mai eficient decît vitamina C. Viniferinul este un remediu excelent în prevenirea cheliei, aplicat la rădăcina firelor de păr. Are efect bun şi asupra unor afecţiuni ale pielii capului, iritaţii, eczeme sau pete.
- Pentru tratarea bolilor de urechi, se pun picături de sevă caldă în ureche.
- Seva de primăvară obţinută prin colectarea sucului din coardele viţei proaspăt tăiate se poate utiliza contra litiazelor urinare şi biliare.
Cîrceii
- Sucul obţinut din stoarcerea acestor mlădiţe are proprietatea de limpezire a ochiului şi se recomandă ca tratament în albeaţă.
- Infuzia din 2 linguriţe de muguri de viţă în 250 ml apă clocotită, băută cîte două cănui pe zi, este utilă în tratamentul spondilozei anchilozante.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.