Terapia prin inhalaţii este foarte veche, fiind cunoscută încă din antichitate. Hipocrate, Celsus, Pliniu şi Galen recomandau pentru inhalaţii, aerul din preajma Vezuviului, care conţinea sulf.
Termele romane erau folosite şi scopul tratării cu aerosoli a diferitelor boli pulmonare cronice (cu sulf) sau cutanate (arsenic) sau chiar a sifilisului (cu mercur).
Adevărata consacrare a metodei inhalaţiilor datează din secolul XlX (1856), odată cu folosirea aparatului de aer comprimat pentru pulverizări, de atunci pînă astăzi, aparatele pentru inhalaţii devenind tot mai performante.
Putem face inhalaţii în cameră sau în aer liber, atunci cînd inspirăm aer oxigenat, impregnat de săruri marine sau ionizat, de la munte. În acest caz, vorbim se aerosoli.
Aerosolii marini sînt alcătuiţi din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau pe coastă, particule care sînt antrenate de curenţii de aer.
Zona cea mai bogată în aerosoli marini o constituie fîşia de plajă de 50-100 m. Aceşti aerosoli conţin cloruri de sodiu, iod, bromuri, magneziu puternic ionizate de ultraviolete.
Aerosolii de pădure sau de munte pot conţine particule de polen, pe care s-a depus substanţa volatilă (terebentina), care eliberează ozon în contact cu oxigenul.
Ape termale. Apele sărate şi alcaline cu acţiune antiinflamatorie şi fluidifiantă sînt indicate în boli cronice bronho-pulmonare (bronşite cronice, astm bronşic, rinite cronice).
Apele sulfuroase au efect antiinflamator şi trofic, cu acţiune de refacere a mucoaselor şi acţiune antiseptică şi hiposecretorie.
Apele radonice au acţiune de sedare, precum şi antispasmodică şi uricolitică (elimină acidul uric). Sînt indicate în astm, migrene.
Apele calcice sînt bune în procesele inflamatorii cronice ale aparatului respirator.
Apele iodurate au acţiune benefică în rinite, faringite, scleroemfizem.
Apele arsenicale, în adenopatii, stări limfatice.
Sub supravegherea medicului, se fac inhalaţii cu aceste ape minerale.
Comentariile sunt închise.