BoliOase şi articulaţiiSomnul şi insomniaŞtiriVîrsta a treia

Te dor genunchii? Dormi mai mult!

Pacienţii cu osteoartrită a genunchiului şi insomnie pot avea mai puţine dureri articulare dacă dorm mai bine, sugerează un studiu recent.

Osteoartrita genunchiului, o cauză principală a durerii si invalidităţii la vîrstnici, apare atunci cînd ţesutul flexibil de la capetele oaselor se diminuează. Deși nu poate fi vindecată, terapia fizică sau medicamentele antiinflamatorii sînt adesea prescrise pentru a ușura durerea și pentru a îmbunătăți mobilitatea.

Mai mult de 70% dintre persoanele cu osteoartrita genunchiului suferă şi de tulburări de somn, spun cercetătorii în revista Pain. Ei au repartizat la întîmplare 100 de persoane cu insomnie şi osteoartrită la genunchi pentru a primi fie opt sesiuni de terapie comportamental-cognitivă pentru insomnie (CBT-I), concepute pentru a schimba gîndirea despre somn şi obiceiurile rele care contribuie la insomnie, fie terapie de desensibilizare comportamentală, menită să diminueze răspunsurile emoţionale şi fizice la gîndurile şi comportamentele legate de somn.

Cercetătorii americani au evaluat percepţiile participanţilor despre durere înainte de tratament şi peste trei şi şase luni de la intervenţii. Echipa de studiu se aştepta ca CBT-I să realizeze o reducere mai mare a ceea ce este cunoscut sub numele de durere catastrofală, sau senzație de durere exagerată, amplificată de tristeţea durerii. În schimb, s-au descoperit reduceri similare ale percepțiilor negative ale durerii atît cu terapia comportamentală cognitivă, cît și cu desensibilizarea comportamentului.

Somnul este foarte important, și atunci cînd este compromis, ca în cazul insomniei, poate crește riscul pentru multe rezultate negative asupra sănătății, cum ar fi: dureri cronice, depresie, obezitate, tensiune arterială crescută și multe altele”, a spus autorul principal al studiului, Sheera Lerman, de la Universitatea Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore. Vestea bună este că, pentru majoritatea persoanelor cu insomnie, problema poate fi tratată eficient fără a folosi medicamente.

Indiferent de intervenția pe care au primit-o, participanții au experimentat mai puține stări negative legate de durere pînă la sfîrșitul tratamentului, iar acest lucru a persistat trei și șase luni. Oamenii cu mai puţine treziri pe timp de noapte la începutul studiului au avut, de asemenea, mai puţine sentimente negative despre durere decît persoanele care nu au experimentat acest tip de îmbunătăţire a somnului.

Rezultatele sugerează că intervenţii, chiar şi scurte, axate pe îmbunătăţirea somnului pot diminua sentimentele negative pe care oamenii le au despre durerea lor, încheie autorii.

În afara acestor terapii, există şi alte metode de îmbunătăţire a rutinei de somn, care ar putea influenţa şi modul în care pacienţii suferă de durere, a declarat Jean-Michel Brismee, cercetător la Universitatea Texas Tech Health Sciences Center. Mersul la culcare și trezirea la aceleaşi ore, în fiecare zi, vă pot ajuta, la fel ca şi sportul şi evitarea meselor bogate şi a cafeinei înainte de culcare.

Dacă aveți osteoartrita genunchiului, mersul pe jos doare rău. Găsiți activități care nu sporesc durerea, cum ar fi tai chi, yoga și ciclismul”, a spus Brismee. „Faceți exerciții ușoare de respirație pentru cîteva minute în timp ce sînteți în pat. Acestea pot scădea activitatea sistemului nervos simpatic și pot îmbunătăți somnul”.

Sursa: reuters.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.