NoiembriePsihologieRemediiTerapii alternativeUtile

Terapia cu lumină, pentru o stare de spirit mai bună

Pe lîngă ploaie și cerul gri, soarele apune mult mai devreme, iar trecerea la ora de iarnă accentuează şi mai mult simptomele depresiei sezoniere. Ca multe tulburări legate de lipsa de lumină, depresia de sezon poate provoca oboseală, bulimie și tristețe.

O soluție fără efect secundar este terapia cu lumină. Constă în expunerea în fiecare zi la o lumină artificială albă, care o imită pe cea a soarelui, pentru a stimula producerea de hormoni ai vigilenţei şi pentru a forma melatonină. Deși terapia a fost rezervată doar centrelor de wellness şi cabinetelor de terapie alternativă, lămpile pentru terapie cu lumină au devenit accesibile şi pot fi achiziţionate de oricine.

Cine are nevoie de luminoterapie?

Terapia cu lumină este utilă pentru persoanele care suferă de depresie sezonieră, din septembrie-noiembrie și pînă în martie. Adică, între 0,4 și 2% din populație. Potrivit studiilor, terapia cu lumină ar fi eficientă pentru trei din patru pacienți. Iar acest tratament e mai eficace decît antidepresivele. În afară de tulburarea afectivă sezonieră, luminoterapia e indicată şi pentru cei cu depresie clinică, în scop terapeutic. Pentru cei care au mai puțină energie, este preventivă, deoarece stabilizează starea de spirit.

4.6.2013. Helsinki Innojokin mallikuvat. vapaa käyttöoikeus. By Jaakko Martikainen

Cum se alege o lampă?

Identificați marcajul CE, care asigură securitatea produsului. Trebuie să ştiţi că eficiența depinde atît de durata expunerii, cît și de putere (de la 2.500 la 10.000 lucşi) și de distanța dintre ochi și lampă.

Cum se face?

Lampa acționează asupra celulelor periferice ale ochiului, nu asupra retinei centrale, prin urmare, este necesar ca lampa să rămînă în cîmpul vizual, dar nu se recomandă să privim direct în sursa de lumină.

Este important să vă expuneți la lumină dimineața, înainte de ora 8,00, pentru sincronizarea ceasului biologic cu ziua. Prin urmare, terapia este inutilă după-amiaza. Iar seara, unii ar putea avea probleme cu somnul.

Puteți lua micul dejun sub lumina terapeutică, o jumătate de oră, la 10.000 de lucşi sau o oră la 2.500 de lucşi, la o distanță sigură de 20-30 cm de ochi. Dacă vă expuneţi mai mult, riscați dureri de cap.

Eficacitatea metodei poate fi măsurată după două sau trei zile. Pacientul trebuie să se expună la lumină în fiecare zi, timp de aproximativ trei săptămîni.

Contraindicaţii

Această lumină albă, nu conţine UV, deci nu bronzează şi nu provoacă arsuri sau cancer. Pe de altă parte, această terapie nu e recomandată persoanelor cu afecțiuni oftalmice, cum ar fi cataracta, degenerescența maculară asociată vîrstei, glaucomul sau conjunctivita. Pacienţii care iau medicamente fotosensibilizante (unele antibiotice sau geluri antiinflamatorii) pot avea probleme cutanate.

Dacă aveți tulburare bipolară, terapia cu lumină poate determina o schimbare a dispoziției, adică pacientul poate trece într-o stare de euforie.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Comentariile sunt închise.