AlimenteNutriţieObiceiuri alimentareSeptembrie

De ce trebuie să mîncăm nuci în fiecare zi ?

Nucile au calităţi terapeutice de invidiat. Mîncaţi nuci verzi şi o sumedenie de boli nu se vor atinge de dumneavoastră. Miezul lor e o uzină de substanţe benefice: apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%), cupru şi zinc, provitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, E, F, P.

Este revitalizant şi extrem de util în anotimpul rece. Putem mînca miez de nucă o lună întreagă, dar nu mai mult de 100 grame pe zi. Nucile se mestecă îndelung înainte de a fi înghiţite. Se consumă proaspete sau uşor prăjite, pentru a fi mai uşor de digerat.

1. Contribuie la scăderea colesterolului şi reglează tensiunea arterială. Întăreşte vasele de sînge la vîrstnici. Consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face atac de cord. Opt nuci pe zi menţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral. Se spune că dacă mănînci cinci porţii de nuci verzi pe săptămînă, vei avea o inimă de atlet.

2. Nuca are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon, fiind admisă în regimul diabeticilor. Un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravării diabetului de tip II.

3. Miezul de nucă prăjit combate infecţiile urinare, tusea, este un excelent vermifug, eliminînd în special tenia.

4. Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sînt indicate în dieta persoanelor cu anemie.

5. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului, a acneei sau a eczemelor alergice.

6. Miezul a patru nuci prăjite rezolvă constipaţia. Acelaşi efect se obţine şi dacă nucile se ţin în apă cîteva ore înainte de a fi mîncate. Nucile conţin tanin cu efect astringent, de aceea sînt folositoare şi în tratamentul diareei.

7. Nucile verzi sînt aliat de nădejde al persoanelor cu reumatism şi artroze, stări precanceroase şi tuberculoză osoasă.

8. Datorită acizilor graşi Omega-3, a antioxidanţilor şi fitosterolului, nucile sînt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micşorează şi chiar dispar.

9. Nucile tratează sterilitatea şi impotenţa.

10. Miezul de nucă este stimulent al memoriei şi e recomandat celor ce depun efort intelectual sporit, astenicilor şi celor cu tulburări ale sistemului nervos. Pentru cei surmenaţi şi slăbiţi, un pumn de miez mărunţit se amestecă cu o lingură de miere, după care se bea un pahar cu suc proaspăt de fructe.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.