Măceşele normalizează circulaţia sîngelui
Măceşul este o variantă de trandafir sălbatic, dar mult mai apreciat în medicina tradiţională. Fructele au un conţinut foarte ridicat în vitamine (A, B,P, K). Conţine şi vitamina C (de peste 25 de ori mai multă decît lămîia). Fructele de măceş sînt bogate şi în acid citric, tanin, zaharuri. Popular, măceşul are şi alte denumiri cum ar fi: cadir, răsură, rug, rujă. Fructele lui sînt folosite ca ceai alimentar, la prepararea marmeladei, a siropului util bolnavilor convalescenţi. Măceşele sînt foarte utile pentru menţinerea în funcţie a vaselor capilare, normalizează circulaţia sîngelui. Măresc secreţia biliară şi vindecă multe boli ale ficatului şi veziculei biliare. Este cunoscut şi efectul antiinflamator în bolile intestinelor.
Seminţele au efect diuretic.
O cură cu ceai de măceşe ajută în bolile de rinichi şi de vezică urinară. Ceaiul de măceşe se prepară din 2-3 linguriţe de fructe zdrobite, care se pun într-o cană cu apă clocotită şi se lasă să fiarbă cel puţin cinci minute. Acest ceai este ideal în stări gripale, răceli (combate febra). Are şi un uşor efect laxativ.
Pulberea de măceşe uscate se ia cîte o linguriţă rasă, dimineaţa, pe stomacul gol, în stări gripale. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se face o cură, cîte o lingură pe zi, vreme de 28 de zile.
Infuzia din fructe şi pulbere de măceşe ajută în constipaţie.
Atenţie! Seminţele au perişori aspri care au efect iritant asupra aparatului respirator si a celui digestiv. De asemenea, aceşti perişori pot declanşa reacţii alergice severe, cu prurit, disconfort gastro-intestinal.
Comentariile sunt închise.