AlimenteBoliHormoniMame şi copiiNutriţieObiceiuri alimentareŞtiriViaţă intimăVîrsta a treia

Menopauza precoce poate fi amînată cu calciu şi vitamina D

Aportul crescut de calciu şi vitamina D ar evita menopauza precoce, potrivit unui studiu american.

Menopauza precoce (definită ca încetarea funcției ovariene înainte de vîrsta de 45 de ani), afectează aproximativ 10% dintre femei şi este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, osteoporoză şi declin cognitiv prematur.

Au fost identificaţi cîţiva factori de risc modificabili pentru menopauza prematură, dar datele emergente sugerează că un consum ridicat de vitamina D poate reduce riscul.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Massachusetts pe aproape 120.000 de femei cu vîrste cuprinse între 25 și 49 de ani a descoperit că participantele care au avut cel mai mare aport de calciu au fost cu 13% mai puţin expuse menopauzei înainte de 45 de ani, faţă de femeile cu un aport mai mic de calciu. De asemenea, acest studiu a constatat că un nivel ridicat de vitamina D în dietă a redus cu 17% riscul de menopauză precoce.

Pentru acest studiu, aportul de vitamina D şi calciu din alimente și suplimente a fost măsurat la fiecare 4 ani, printr-un chestionar privind obiceiurile alimentare.

Deficitul de calciu şi vitamina D este asociat cu sindromul de ovar polichistic, endometrioză şi sindrom premenstrual.

Este pentru prima dată cînd cercetătorii au descoperit o legătură între aportul de calciu și vitamina D alimentar și fertilitate.

Rețineți că suplimentele nu par a reduce riscul de menopauză precoce.

Acest studiu a fost publicat în Jurnalul American de Nutriţie.

Sursa: topsante.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.