Copiii care se joacă afară au ochi mai sănătoşi
Încurajînd copiii să petreacă mai mult timp în aer liber îi puteţi ajuta să reducă riscul de a dezvolta diverse afecțiuni oculare, cum ar fi miopia, au declarat experții în optometrie din SUA.
Profesorii Karla Zadnik și Don Mutti, de la Colegiul de Optometrie al Universității de Stat din Ohio, susțin că accesul facil la tehnologii, cum ar fi computerele, jocurile video și smartphone-urile, poate avea un impact negativ asupra dezvoltării ochiului la pacienții tineri. Disponibilitatea acestor tehnologii și orele petrecute privind ecranul cresc șansele de a dezvolta miopie. Dar acest risc poate fi atenuat prin petrecerea timpului în aer liber și prin expunerea suficientă la lumina soarelui.
Profesorii au citat date din studiul privind etnia și refracția și au menționat că acei copii ai căror părinți au suferit de miopie au avut un risc crescut cu 60% de a avea nevoie de ochelari de vedere. Însă copiii care au petrecut pînă la 14 ore pe săptămînă jucîndu-se afară şi-au putut reduce acest risc cu pînă la 20%.
Concluziile experților coincid cu studiile anterioare care au demonstrat efectele benefice ale jocului în aer liber.
Datele privind 235 de şcolari danezi cu miopie au arătat că acei copii care au avut o expunere mai mare la lumina solară au avut o lungime axială oculară mai scurtă (0,12 mm), comparativ cu cei care au avut cea mai mică expunere (0,19 mm). Lungimea oculară axială este un marker important în miopie, deoarece o alungire mai mare semnifică o agravare a stării pacienților.
„Rezultatele noastre indică faptul că expunerea la lumina zilei ajută la protejarea copiilor de miopie. Părinții ar trebui să încurajeze copiii să petreacă mai mult timp în aer liber, zilnic. Atunci cînd acest lucru este impracticabil datorită vremii sau a altor factori, folosirea luminilor interioare din spectrul luminii solare ar trebui considerată ca o modalitate de a minimiza miopia”, a spus cercetătorul Dongmei Cui.
Într-o altă recenzie, o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a examinat opt studii cu o populație totală de 10.400 de copii și adolescenți și a constatat că fiecare oră suplimentară pe săptămînă petrecută în aer liber poate reduce riscul de a dezvolta miopie cu pînă la două procente.
Creșterea timpului petrecut în aer liber ar putea fi o măsură simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, cu beneficii importante pentru vederea și sănătatea generală a copiilor.
„Dacă vrem să facem recomandări clare, vom avea nevoie de date mai precise. Studiile viitoare ne vor ajuta să înţelegem care factori sînt mai importanţi: utilizarea sporită a vederii la distanţă, utilizarea redusă a vederii apropiate, expunerea la lumină naturală sau activitatea fizică”, se arată într-un comunicat de presă.
În alt studiu, cercetătorii chinezi au demonstrat că expunerea prelungită la lumina soarelui poate îmbunătăți sănătatea ochilor la pacienții mai tineri. Copiii care au petrecut mai mult timp în aer liber au avut un risc cu 23% mai redus de a dezvolta miopie pe o perioadă de trei ani de studiu, comparativ cu grupul de control. Cercetătorii au descoperit că, printre cei care au dezvoltat în cele din urmă miopie, cei care au petrecut mai mult timp în aer liber s-au descurcat mai bine decît cei care au stat în interior.
Sursa: prevention.news
Comentariile sunt închise.