8 feluri în care poţi folosi pătrunjelul contra pietrelor din rinichi

Pietrele la rinichi sînt depozite mici şi dure de săruri și minerale, care se formează în rinichi sau în tractul urinar. Deși această problemă poate afecta pe oricine, bărbații cu vîrste între 30 și 50 de ani sînt mai predispuși la dezvoltarea pietrelor de rinichi.

Pietrele la rinichi se formează atunci cînd se reduce volumul urinar sau crește concentrația de oxalat de calciu sau acid uric în urină. Consumul insuficient de lichide este cea mai frecventă cauză de formare a pietrelor. Alți factori care contribuie includ ereditatea, infecțiile tractului urinar, o dietă bogată în proteine şi săracă în fibre sau afecțiuni medicale precum gută, hipertensiune arterială și boală inflamatorie intestinală.

Cînd pietrele la rinichi sînt mici, pot fi eliminate prin urină. Dar, pietrele mai mari pot bloca fluxul de urină, ducînd la dureri ascuțite în spate sau abdomenul inferior. Urinarea frecventă și dureroasă, urina mirositoare, cu urme de sînge, febra și vărsăturile sînt alte simptome ale pietrelor la rinichi. Pietrele mari necesită intervenție medicală, dar cele mai mici și simptomele dureroase pot fi reduse cu remedii naturale.

Cum ajută patrunjelul?

 – Pătrunjelul conține un procent scăzut de sodiu, care păstrează un control al tensiunii arteriale și ajută la prevenirea bolilor renale. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora și întări vasele de sînge ale rinichilor, ceea ce duce la acumularea de deșeuri nedorite și formarea de pietre.

 – Pătrunjelul previne acumularea de oxalat de calciu în rinichi, care este cea mai frecventă cauză de formare a pietrei.

 – Vitaminele A, C și K prezente în patrunjel ajută la prevenirea calcificării și formării de pietre în rinichi.

 – Pătrunjelul conține antioxidanți antiinflamatori și flavonoizi care ajută la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi și stresul oxidativ cauzat rinichilor ca urmare a formării pietrelor.

 – Pătrunjelul funcționează ca un diuretic natural extrem de eficient. Elimină toxinele, sărurile în exces și apa acumulată în organism prin îmbunătățirea funcției renale.

Remedii cu pătrunjel

1. Apă de pătrunjel. Puneţi o mînă de frunze proaspete de pătrunjel într-o cratiță. Adăugați suficientă apă pentru a acoperi frunzele. Se fierbe timp de 3-4 minute. Lăsați lichidul să se răcească. Se bea în 3-4 reprize pe zi. Pentru beneficii suplimentare și gust, adăugați suc de lămîie sau o jumătate de linguriță de sare sau ulei de măsline.aid6604931-v4-728px-Make-Parsley-Tea-Step-4

2. Ceai de pătrunjel. Se fierbe 1 cană de apă. Un sfert de ceaşcă de frunze proaspete de pătrunjel se spală bine şi se taie mărunt. Se aşează într-o cană. Se toarnă apa fierbinte. După 5-10 minute, se filtrează. Se pot bea 1-2 ceşti pe zi. Nu lăsați frunzele de pătrunjel să stea în apă fierbinte foarte mult timp, ca ceaiul să nu devină amar. Puteți adăuga miere sau zahăr, dacă gustul pare neplăcut.

Funcționează ca agent de curățare natural și ajută la prevenirea reabsorbției sării în țesuturile organismului, reducînd astfel șansele de formare a pietrelor în rinichi.

3. Pătrunjel și oțet de cidru de mere. Adăugați în blender o ceaşcă de apă, o legătură de patrunjel proaspăt spălat (inclusiv tulpinile) și o lingură de oțet de cidru de mere. Se amestecă pînă la atingerea consistenței unui amestec gros. Consumați acest preparat de 2-3 ori pe săptămînă. Dacă amestecul rezultat este prea gros, puteți folosi un filtru pentru a separa partea de fibre de lichid.

Componenta acidului citric din oțetul de cidru de mere joacă un rol important în dizolvarea pietrelor de rinichi şi promovează producerea de acid clorhidric în organism, care împiedică formarea de pietre.

4. Pătrunjel, lămîie, castraveți și pepene verde. Într-un blender, adăugați pătrunjel, sucul de la 2 lămîi (fără sîmburi), 1 castravete tocat cu tot cu coajă și 1/4 de pepene verde cu seminţe. Amestecați pînă cînd se transformă totul într-o pastă groasă. Beți lichidul rezultat de 2-3 ori pe săptămînă, imediat ce îl preparați.

Sucul de lămîie funcționează ca un curățitor excelent pentru rinichi, ajutînd la dizolvarea depozitelor minerale nedorite care duc la pietre de oxalat de calciu. De asemenea, joacă un rol în întîrzierea oxidării altor sucuri. Castravetele acționează ca diuretic și elimină acidul uric acumulat din organism, dizolvînd pietrele la rinichi. Sucul de pepene verde și semințele sale conţin antioxidanți (licopen), magneziu și zinc, care au un puternic efect de detoxifiere asupra rinichilor.f212f4322dc72f9477b14aae12815695--healthy-morning-smoothies-detox-smoothies

5. Pătrunjel, țelină, ghimbir și lămîie. Amestecați 4-5 rădăcini de țelină și păstrați sucul rezultat într-un castron. Puneţi în blender 3 cești de pătrunjel proaspăt spălat (inclusiv tulpinile), o bucată de ghimbir și o ceașcă de apă. Se amestecă pînă la atingerea consistenței unui suc gros. Se filtrează prin sită. Adăugați sucul de țelină în amestecul de pătrunjel și ghimbir. Adăugați ½ ceaşcă de suc de lămîie și amestecați bine. Consumați remediul de 2-3 ori pe săptămînă.

Țelina ajută la eliminarea acumulării de toxine în rinichi prin creșterea producției de urină, care reduce incidența formării de pietre la rinichi. Ghimbirul este o bună sursă naturală de citrat, care împiedică formarea de pietre la rinichi, ajutînd la eliminarea toxinelor, prin hidratare și prin cantități adecvate de urină.

6. Pătrunjel, mere, lămîie și miere. Ţineţi o legătură de pătrunjel proaspăt în apă caldă, timp de 10-15 minute. Într-un blender, puneţi 1 măr mărunțit, 2 linguri de miere, sucul de la 1 lămîie și pătrunjelul înmuiat. Adăugați ¼ ceaşcă de apă. Amestecați pînă obţineţi un lichid gros. Beți de 2-3 ori pe săptămînă.

Sucul de mere este bogat în fibre și vitamina C, care acționează ca un antioxidant natural pentru a ajuta rinichii să funcționeze fără probleme. Mierea ajută la menținerea echilibrului pH-ului corpului la un nivel optim, minimizînd formarea de pietre la rinichi.

7. Băutură de patrunjel. Tăiaţi o lămîie cu coajă în bucăți. Puneți-le în blender și procesați. Curăţaţi rădăcina de pătrunjel și tăiați-o în bucăți. Adăugaţi-o în blender și procesați din nou. Adăugați o ceașcă de miere şi una de ulei de măsline. Se amestecă bine și se toarnă amestecul într-un recipient etanș. Păstrați-l în frigider. Consumaţi 1 lingură de amestec în fiecare zi pe stomacul gol.

Uleiul de măsline ajută la lubrifierea tractului urinar pentru a asigura o expulzare ușoară a pietrelor. 4-juice

8. Suc de pătrunjel. Ţineţi o legătură de pătrunjel în apă caldă timp de 15-20 de minute. Tăiaţi în bucăţi mici 2-3 morcovi, 6 ţeline mici, 1 sfeclă roșie și 1 castravete. Adăugați în storcător bucățile tocate împreună cu pătrunjelul înmuiat şi o lingură de oțet de cidru de mere. Se amestecă pînă cînd amestecul atinge o consistență uniformă. Adăugați 2-3 lingurițe de suc de lămîie şi cuburi de gheață. Se amestecă bine și se bea imediat după preparare. Repetați de 2-3 ori pe săptămînă. Dacă fructele şi legumele nu sînt organice, îndepărtați coaja înainte de tăiere și adăugați-le la storcător.

Morcovii sînt o sursă bună de vitamine A, B6 și C care ajută la combaterea infecțiilor bacteriene din rinichi și dizolvă pietrele. Sucul de sfeclă roșie este un agent de curățare și detoxifiere extrem de eficient pentru rinichi, mai ales atunci cînd este utilizat în combinație cu alte sucuri.

Sfaturi și precauții

 – Dacă sînteți alergic la morcovi, țelină sau fenicul, nu folosiți pătrunjel în remedii naturale, deoarece poate provoca reacții alergice cutanate.

 – Pătrunjelul mărește pierderea de lichide din organism. Prin urmare, femeile însărcinate sau care alăptează, pacienții care iau medicamente de subţiere a sîngelui sau cei care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma regulat pătrunjel sub orice formă.

 – Sucul de pătrunjel este extrem de puternic, utilizați-l numai în cantitățile specificate şi cu frecvenţa indicată. Dacă îl consumaţi pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandabil să adăugaţi alte sucuri naturale în locul formei concentrate.

 – Alegeți întotdeauna fructe și legume organice (inclusiv pătrunjelul) pentru oricare dintre aceste remedii naturale.

 – Dieta ideală pentru a preveni pietrele la rinichi presupune puţin sodiu, zahăr slab rafinat, proteine în cantităţi normale și multe fluide.

 – Evitați consumarea alimentelor bogate în acid oxalic: spanac, roșii, vinete, cartofi dulci, alune și migdale.

 – Includeți în dietă o mulțime de fructe şi legume cu frunze verzi și limitați consumul de produse lactate.

 – Evitați alimentele procesate, băuturile acidulate, alcoolul, carnea roșie și alimentele excesiv de sărate sau dulci. Înlocuiți proteinele animale cu surse de proteine vegetale.

 – Beţi 8-10 pahare de apă pe zi pentru a elimina toxinele din organism.

 – În cazul în care durerea se înrăutățește sau aveți probleme în timpul urinării, este recomandat să mergeţi imediat la medic.

Sursa: homeremediesforlife.com

Comments

comments

11 comentarii la „8 feluri în care poţi folosi pătrunjelul contra pietrelor din rinichi

Comentariile sunt închise.