AlimenteRegimuri alimentareSeptembrie

Curăţenie de toamnă cu remedii naturiste

În curînd, toamna se va instala cu frig, umezeală şi răceli. La fiecare schimbare de anotimp, medicul ne recomandă o cură de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Sezonul fructelor şi legumelor proaspete este în toi, un aport intensiv de vitamine din roadele toamnei este cel mai indicat lucru pentru fortifierea sănătăţii. Tot acum e momentul şi pentru o cură de detoxifiere.

Un organism uşurat de deşeurile toxice va asimila mai bine nutrienţii, va fi mai rezistent în faţa virusurilor şi va face faţă cu succes solicitărilor anotimpului rece. Deci, ce avem de făcut? Detoxifiere, vitaminizare şi imunizare. Din fericire, aceste trei beneficii se obţin din una singură: cura cu legume şi fructe.

Iaurt, legume şi fructe

O cură de detoxifiere în pragul anotimpului rece are rolul de a readuce echilibrul organismului. Fără această curăţenie de toamnă, sîntem predispuşi la toate bolile din lume. În plus, detoxifierea dă energie şi vitalitate, facilitează digestia, creşte capacitatea de concentrare şi îmbunătăţeşte memoria. Secretul dietei de detoxifiere stă în ceea ce mîncăm, În primul rînd, trebuie eliminate grăsimile, în special cele de origine animală. Vinovate de acumularea de toxine mai sînt şi alcoolul, cafeaua, tutunul, medicamentele, alimentele procesate şi rafinate, care trebuie înlocuite cu alimente ecologice, neprocesate, fructe şi legume proaspete, doi litri de apă zilnic şi ceaiuri detoxifiante. Iaurtul este un aliment preţios în cura de dezintoxicare, uleiul de măsline extra-virgin reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sînge, roşiile protejează vasele sanguine şi sistemul imunitar, fibrele din vegetale înlesnesc funcţionarea intestinelor şi încetinesc absorbţia grăsimilor şi zaharurilor. Cele mai bune surse de fibre sînt fructele şi legumele proaspete, crude şi necurăţate de coajă, fructele uscate, pîinea din făină integrală, cerealele, ovăzul, orezul brun şi biscuiţii din făină integrală.

Ceaiuri şi sucuri naturale

Cum una dintre cauzele acumulării de toxine este constipaţia, este indicat să ajutăm intestinul cu laxative naturale uşoare cum sînt muşeţelul, coada-şoricelului, feniculul şi cruşinul. Fiindcă este un regim care poate extenua organismul, e bine să-l urmăm o singură zi. Ciulinul laptelui este o plantă ce conţine un compus numit silimarină, recunoscut ca benefic pentru regenerarea ficatului şi accelerarea funcţiilor de detoxifere ale acestuia. În plus, silimarina are şi efecte antioxidante. Aşadar, în timpul curei de detoxifiere, beţi ceaiuri de ciulinul laptelui. Dieta cu suc de fructe şi ceaiuri detoxifiante este o variantă pe care o puteţi încerca, dacă nu aveţi ulcer sau gastrită. Pe parcursul unei zile, se bea numai suc de fructe, apă plată şi ceaiuri detoxifiante: ceai verde, de păpădie, cicoare, coada calului, pătlagină. Între mese, mîncaţi multe fructe şi legume proaspete sau fierte. Cura cu mere este o soluţie dacă e vorba de merele româneşti. Aceste fructe au proprietăţi diuretice, stimulante ale digestiei, depurative, decongestive hepatice şi sînt bogate în vitamine, consumul lor fiind recomandat în afecţiuni ca: oboseală, hepatită, constipaţie, reumatism, litiază biliară sau renală, pentru persoanele sedentare care suferă de obezitate. Cura cu citrice se utilizează cu succes în purificarea limfei. Prezentă în mai toate tratatele de medicină naturistă, cura cu citrice se compune din 900 ml suc de grapefruit, 900 ml suc de portocale, 200 ml suc de lămîi şi 2 litri apă plată.

Vitaminele la control!

Vitaminizarea nu este doar pentru copii, bătrîni şi bolnavi. Chiar şi cei tineri şi puternici au deficienţe de vitamine. Dar şi persoanele care trăiesc în situaţii stresante, atleţi, fumători, precum şi cei ce consumă frecvent alcool. Cura cu vitamine nu se ţine cu suplimente din farmacii. Vitaminele în forma lor naturală sînt mult mai eficiente, sînt absorbite gradual şi complet. Vitaminele A, C, E şi B6 sînt cele mai necesare, cresc rezistenţa organismului în faţa infecţiilor virale şi bacteriene şi ne ajută să trecem peste gripă şi răceală. Pe lîngă vitamine, organismul trebuie întărit cu zinc, seleniu şi cupru. Vitamina C se găseşte în varza proaspătă şi ardei (primul loc în topul legumelor ce conţin vitamina C). Ea este distrusă prin expunerea îndelungată la temperaturi ridicate şi în contact cu metale (vase de aluminiu). Pentru a obtine doza zilnică de vitamina C este suficient un ardei gras proaspăt sau 200 de grame de varză proaspătă. Rezervele de vitamina A se găsesc în morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, anti-inflamator, cu efecte împotriva cancerului şi revigorează culoarea pielii. Vitamina E este cel mai puternic antioxidant natural. Se găseşte din abundenţă în uleiurile vegetale (de floarea soarelui, măsline, migdale). E indicat să luăm o lingură de ulei pe zi. Vitamina B6 este o vitamină specială pentru imunitate şi se găseşte în mai multe legume: cartofi, morcovi, varză,  păstăi, boabe. Vitamina D, care este sintetizată de organism doar în reacţie cu razele soarelui, e mai greu de procurat toamna. Cînd prindem 15-20 de minute de soare, e păcat să nu profităm, expunîndu-ne unei băi de soare, fie el şi cu putere redusă.

Remedii din farmacia toamnei

Pentru curăţenia de toamnă a organismului şi prevenirea răcelii şi gripei, medicina naturistă recomandă cure cu:
Tinctură de propolis (concentraţie 20-30%). În decursul unei zile se iau 20-30 de picături diluate în 100 ml apă, timp de una-două săptămîni.
Polen, 2 linguriţe de granule zilnic, timp de o lună.
Usturoi. Se mănîncă 3-5 căţei zilnic, timp de două-trei săptămîni, sau se beau cîteva înghiţituri de macerat de usturoi.
Hrean. Se consumă ca salată sau ca macerat, timp de două-trei săptămîni.
Lămîi. Se consumă ca atare, suc sau macerat.
– Ridiche neagră (salată sau macerat), timp de două-trei săptămîni.
– Mere proaspete, suc sau macerat.
– Iaurtul este un antibiotic natural. Trebuie consumat zilnic, eventual, cu cereale.
– Germeni de grîu. Se pot face cure de cîte o lună, consumînd cîte 100 g de germeni de grîu zilnic.
Sfecla roşie. E bună în slăbiciune generală. Se bea pe parcursul unei zile un pahar de suc, în reprize, înainte de masă, cu minimum o jumătate de oră. Două pahare pe zi de suc de sfeclă combat gripa. Acest remediu are efecte antifebrile şi tonice.
Strugurii. Luptă împotriva radicalilor liberi, încetinesc îmbătrînirea celulelor şi stimulează imunitatea organismului.
Prunele. Au efect decongestionant pentru ficat, stimulent al funcţiilor nervoase.
Nucile. Asigură un aport de grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf şi arginină, menţinînd arterele flexibile şi inima într-o stare bună de funcţionare.

Comments

comments