AlimenteNutriţieRegimuri alimentareSeptembrieSiluete

Cura cu struguri, medicamentele zeilor

Strugurii aduc infinite beneficii sănătăţii, consumaţi proaspeţi, sub formă de must sau prin sîmburi, înzestraţi şi ei cu virtuţi terapeutice. Pînă nu demult apreciaţi doar ca materie primă pentru vin, strugurii au devenit materie primă pentru medicamente. Cura cu boabele dulci şi aromate rivalizează ca acţiune terapeutică cu o întreagă industrie de medicamente.

O colecţie de substanţe vitale

În compoziţia strugurilor intră vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D şi P, ca şi săruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen şi crom. Un kilogram de struguri echivalează ca valoare nutritivă cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale. Puterile miraculoase ale strugurelui se datorează şi bioelementelor: enzime, substanţe radioactive. Strugurii sînt 73% apă şi 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloză, pectină, acid tartric liber. Cu totul extraordinar este faptul că strugurele ne oferă proprietăţile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv, este fructul cel mai bine digerat de stomac. Flavonoidele din struguri veghează la sănătatea arterelor, capilarelor, ligamentelor, tendoanelor, a sistemului imunitar şi a pielii. Rolul strugurilor este şi de protecţie antitumorală şi de reglare endocrină. De fapt, nu există organ care să nu beneficieze de pe urma acţiunii strugurilor. O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a descoperit un ingredient în mustul de struguri care prelungeşte durata de viaţă cu pînă la 80%.

Beneficii

 • Bogat în vitamina B, strugurele este înzestrat cu virtuţi calmante, sedative şi hipnotice. Încercaţi, timp de cîteva săptămîni, să înlocuiţi somniferul cu un pahar de suc de struguri, chiar înainte de culcare. Acest tratament natural, extrem de simplu, ajută fără greş. Vitamina B şi magneziul din struguri sînt un adevărat balsam pentru persoanele prea nervoase, în 90% din cazuri reducînd irascibilitatea.
 • Cei care suferă de gută, reumatism şi artroză resimt o profundă alinare, deoarece acest fruct debarasează ţesuturile de reziduurile alimentare incomplet arse.
 • Persoanele anemice prind putere.
 • Regulator al tensiunii, strugurele este util pentru hipertensivi, dar şi pentru hipotensivi. Consumul de struguri reduce, de asemenea, riscul de a avea un atac de cord.
 • Cura de struguri curăţă rinichii (mai ales în caz de nefrită), diminuează aciditatea urinară, scade cantitatea de acid uric, are o acţiune benefică asupra ficatului.
 • Diabeticii nu sînt excluşi de la această cură, deoarece strugurii conţin zaharuri cu ardere lentă, care se asimilează cu uşurinţă. În plus, zahărul din struguri îngraşă mai puţin decît glucidele altor alimente.
 • În caz de rahitism, epuizare, demineralizare, strugurii ajută mai mult decît orice supliment.
 • Strugurele are asupra sîngelui un puternic efect depurator şi alcalinizant, este un factor care ameliorează circulaţia, un tonic şi un detoxifiant al organismului, un diuretic excepţional.
 • Strugurii ajută colonul, contribuind la eliminarea completă a deşeurilor toxice. Curăţă bine intestinul, stimulează digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor acţionînd ca un piston natural care împinge din colon materiile reziduale. Dar, în cazul curei de durată, poate avea efect opus, favorizînd constipaţia. Pentru evitarea acestui neajuns, e bine ca strugurii să se consume fără sîmburi, adică sub formă de suc proaspăt sau must.
 • Cura cu struguri împreună cu remediile locale (unguent de tătăneasă, de cătină) sînt o combinaţie infailibilă în tratarea hemoroizilor.
 • În urma unui studiu recent, s-a descoperit că dacă se consumă mulţi struguri, se reduce incidenţa tumorilor localizate la plămîni. Se pare că strugurii negri sînt cei mai apreciaţi, deoarece dau rezultate bune în 65 de boli.
 • Tot strugurii negri combat şi ulcerul, dacă se consumă timp de 3 zile cîte un kilogram de struguri.
 • Datorită conţinutului mare de apă, strugurii sînt recomandaţi celor care au nevoie de o mai bună hidratare.
 • Cura cu struguri este recomandată mai ales în tratamentul dispepsiei, al colecistitei şi pentru prevenirea şi tratamentul litiazei biliare în forme uşoare.
 • Pentru digestie lentă, se recomandă ca strugurii (nu foarte dulci) să fie consumaţi cu minimum 30 de minute înainte de masă.
 • Pentru diverse intoxicaţii, strugurii sînt recomandaţi deoarece stimulează atît rinichii, cît şi colonul, producînd o eliminare intensă şi rapidă. În plus, mobilizează toxinele din organism, inclusiv mercurul sau plumbul.
 • Substanţele numite procyanidine, scad tensiunea şi colesterolul, protejează pielea de influenţa substanţelor nocive din atmosferă şi de acţiunea razelor solare.
 • Taninii care se găsesc în struguri întăresc sistemul de apărare al organismului, neutralizînd acţiunea virusurilor şi a bacteriilor.
 • S-a mai constatat că mirosul şi gustul, vederea şi auzul, se îmbunătăţesc semnificativ după o cură cu struguri.
 • În cure de slăbire, se pot pierde cu struguri circa 3 kilograme pe săptămînă.
 • Strugurii pot contribui la prevenirea şi vindecarea diverselor probleme cum ar fi boala Alzheimer, astmul şi migrenele.
 • Extractul din sîmburi apără de radiaţii, prelungeşte viaţa organismului, fiind un veritabil elixir al tinereţii, previne accidentele cardiovasculare.
 • Cura de struguri roşii este recomandată de nutriţionişti ca fiind una dintre cele mai eficiente în purificarea blîndă a organismului, începînd cu efectul de eliminare a toxinelor acumulate prin stres, poluare, aditivi alimentari, lipsa exerciţiului fizic şi contribuind, în egală măsură la regenerarea tisulară globală.
 • Femeilor în pragul menopauzei le sînt recomandaţi sîmburi de struguri, cîte un gram pe zi.
 • Strugurii roşii au calităţi tonice mai accentuate, în plus, contribuie la îmbunătăţirea vederii. Strugurii roşii previn apariţia aterosclerozei. Scad nivelul colesterolului din sînge, iar conţinutul de acizi graşi, cum este Omega 6, oferă o importantă protecţie vasculară.
 • Magneziul care se regăseşte în aceste fructe previne apariţia cancerului. Substanţe precum quercitina şi elagenina din coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Pe lîngă consumul de struguri, se pot aplica comprese cu struguri pe zonele afectate, mai ales în cazul cancerului de piele. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza.
 • Curele cu struguri roşii reduc riscul de cancer pulmonar şi favorizează stagnarea şi chiar micşorarea tumorilor existente.
 • Mustul face bine la inimă, la muşchi, la oase, întregului organism. Vitaminizează şi remineralizează. Are o mare valoare energetică. De aceea, e foarte indicat în alimentaţia organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, dar şi pentru persoanele de vîrsta a treia. Ca acţiune fitoterapeutică, mustul are efect laxativ şi diuretic, fiind indicat celor care suferă de constipaţie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sînt guta şi artrita. Compoziţia chimică a mustului a făcut ca acesta să fie supranumit şi „laptele vegetal“, datorită aportului nutritiv.
 • Cura de must e simplă: beţi un pahar cu must zilnic, înainte de masă, creşteţi treptat cantitatea pînă ajungeţi la un litru şi jumătate. Alte boli care se tratează cu must: bolile căilor respiratorii (laringite cronice şi tuberculoase), scrofuloză, anemie, rahitism, astenie, nefrite, ciroze, febra tifoida, neurastenie, tuberculoză, enterocolite, cistite, gingivite.
 • Medicii din antichitate considerau mustul mai sănătos chiar decît apa, prescriindu-l ca antiseptic şi revitalizant.q

Cura de mai multe zile

Pentru o cură, se recomandă consumarea fructelor proaspete cu tot cu coajă, foarte bine spălate. Se pot înlocui prînzul sau cina cu 400 grame de struguri. Datorită marii sale puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzaţia de foame, motiv pentru care sînt excelenţi în regimuri de slăbire. Atunci cînd cura de struguri este urmată cu regularitate, rezultatele sînt excelente. Pe durata curei, trebuie redus treptat consumul alimentelor bogate în glucide (alimente şi băuturi dulci, pîine şi făinoase). Există şi cura totală cu struguri, cînd întreaga zi nu se vor consuma alte alimente în afara strugurilor, în 5-6 reprize. Cantitatea recomandată este de 1-2 kg sau chiar mai mult, alternînd strugurii albi cu strugurii negri. În timpul curei se pot bea apă, suc de struguri şi ceaiuri. Revenirea la alimentaţia normală se va face progresiv, începînd cu alimentele vegetale în prima zi. Cura de şapte zile este bună în litiază biliară şi urinară, artritism, intoxicaţii cronice, dermatoze, hemoroizi, tuberculoze pulmonare. Cura de trei zile, cu cîte două kilograme de struguri pe zi, este este benefică în demineralizări, avitaminoze, intoxicaţii, sarcină. Cura de dezintoxicare se face timp de şapte zile. În fiecare zi se mănîncă între unul şi cinci kilograme de struguri, fără a consuma nimic altceva. Este un regim recomandat şi în anemie, demineralizare, surmenaj, astenie, stări acute şi stări febrile, congestia ficatului şi a splinei, afecţiuni hepatice şi hepatită, afecţiuni pulmonare, tuse, laringite, afecţiuni renale, nefrite, afecţiuni ale vezicii, cistită, reumatism.

Ştiaţi că?

Regulile dietei cu struguri

În timpul dietei cu struguri, trebuie să ţinem cont de cîteva principii. Strugurii trebuie mîncaţi lent, pentru ca senzaţia de saţietate să se instaleze cît mai repede. Fructele trebuie să fie dulci, bine coapte, proaspete şi parfumate. Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm şi pieliţele şi sîmburii, care conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sînge. Sînt absolut necesare exerciţiile fizice în fiecare zi, de la o jumătate de oră în sus. Planul de dietă trebuie respectat întocmai pentru ca aceasta să fie eficientă. Cura de mare intensitate începe cu o perioadă „de încălzire“ de trei zile, în care se consumă fructe progresiv, pornind de la o jumătate de kilogram în prima zi. După aceste zile în care ne obişnuim digestia şi metabolismul cu strugurii, urmează 5 zile în care se consumă numai şi numai struguri, proaspeţi sau sub formă de must. Cei mai indicaţi struguri pentru a face cura sînt: pineau, pineau negru, de Burgogne, pineau alb, Riesling, petit gris. Nu alegeţi strugurii stropiţi, la care s-au folosit îngrăşăminte chimice. Dacă suferiţi de anumite probleme de sănătate, cereţi avizul medicului înainte să începeţi această cură.

Pentru frumuseţea pielii

• În cosmetică, strugurele este fără egal. Se zdrobesc boabele şi cu un tampon de vată se umezeşte usor pielea feţei. Se lasă să acţioneze două sau trei minute, apoi se clăteşte. După acest tratament, tenul va străluci. Măştile cu struguri curăţă pielea în profunzime. Masajul cu must al feţei, o dată la 3-4 zile, menţine pielea tînără. Se lasă să acţioneze 10 minute şi se clăteşte faţa cu apă rece. Compresele cu struguri, în special cojile de struguri folosite extern, ajută porii inestetici să se resoarbă şi ajută la pigmentarea normală a pielii. Saloanele specializate în înlăturarea celulitei folosesc împachetări cu struguri care au dat rezultate foarte bune. Se pare că strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor şi glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii frumuseţii feminine. Din acest motiv, cura cu struguri este indicată contra îmbătrînirii premature a pielii, a hirsutismului (creşterea firelor de păr în zone nedorite la femei), în acnee, uzură fizică pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscută.

Contraindicaţii

• Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sînt: hipertensiunea gravă, colita de fermentaţie, diareea cronică, retenţia de apă în ţesuturi, problemele renale grave. Strugurii mîncaţi în exces pot crea efect laxativ. Persoanele care suferă de diabet insulino-dependent nu pot urma o cură cu struguri, deoarece este mult prea bogată în zaharuri rapide.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.