10 moduri prin care, fără să vrei, poluezi mediul înconjurător
Probabil credeți că știți multe moduri prin care puteţi contribui personal la salvarea mediului: oprirea luminilor, mersul pe jos în loc de a conduce vehicule și utilizarea de pungi reutilizabile la magazinul alimentar. Dar există multe lucruri pe care le faceți zilnic şi care nu vă dați seama că dăunează mediului.
1. Săpun antibacterian. Nu numai că e considerat un factor important în dezvoltarea superbacteriilor rezistente la antibiotice, dar dăunează şi mediului înconjurător. Triclosanul, ingredientul activ în majoritatea săpunurilor antibacteriene, formează dioxină cînd este expus la lumina soarelui și cloroform. Odată ajuns în mediul înconjurător, poate întrerupe fotosinteza algelor. Aproximativ 75 de compuși ai triclosanului și triclocarbonului supraviețuiesc tratamentului la stațiile de epurare şi ajung în căile navigabile, în nămolurile răspîndite pe cîmpurile agricole și chiar pe alimente.
2. Produse de curățare chimică. Substanțele chimice din produsele de curățat dăunează mediului în multe moduri, indiferent dacă sînt eliberate în aer cînd sînt utilizate sau sînt turnate în canalizare, de unde ajung în sistemul de apă. Acest lucru dăunează aerului nostru interior și exterior, contribuind la poluarea aerului și a apei și are efecte toxice și de reproducere asupra speciilor acvatice. Afectează negativ apa pe care o bem, contribuind la schimbările climatice și la dăunarea unor ecosisteme.
3. Produse de igienă pentru femei. Produsele de igienă feminină prezintă multiple pericole pentru sănătatea noastră și a mediului. Fiecare tampon sanitar convențional folosit de femei conține echivalentul a aproximativ patru pungi de plastic. Numeroase studii au dezvăluit pericolele legate de substanțele chimice din plastic, care pot întrerupe dezvoltarea embrionară și cresc riscul unor tipuri de cancer. Ftalații pot duce la deteriorarea mai multor organe. Materialele plastice restricționează fluxul de aer, prin captarea căldurii și a umezelii, potențînd creșterea ciupercilor și a bacteriilor în zona vaginală. Asta nu iînseamnă că trebuie să renunţaţi la igienă, căutaţi tampoane organice, fabricate din bumbac, cînepă sau chiar bambus.
4. Detergent de rufe. O familia medie spală de cel puțin opt ori în fiecare săptămînă, echivalentul a peste 400 de încărcături ale maşinii de spălat în fiecare an și a aproximativ 17,5 miliarde de cești de detergent de rufe, utilizate anual numai în S.U.A. Sînt multe substanțe chimice care intră în joc. Jurnalul Oleo Science a raportat că o concentrație de detergent de rufe de numai 2 ppm poate determina peștele să absoarbă dublul cantității de substanțe chimice pe care le-ar absorbi în mod obișnuit. Acumularea acestor compuşi în apele de suprafaţă și cele subterane are un efect negativ semnificativ asupra vieții sălbatice. Detergentul chimic poate provoca omului probleme minore şi majore, cum ar fi: iritarea pielii și a ochilor, intoxicarea organelor, cancer, tulburări endocrine, neurotoxicitate și modificări biochimice sau celulare. Utilizați o versiune non-chimică, de casă.
5. Excremente de cîine. Stăpînii animalelor de companie utilizează pungi de plastic pentru a strînge excrementele animalelor. În 2012 au existat 78 milioane de cîini în S.U.A., creînd în fiecare an 10 milioane de tone de fecale, pentru care s-au folosit pungi de plastic. Potrivit revistei Los Angeles Times, aceste pungi de plastic reprezintă 4% din deșeurile depozitelor din San Francisco, la fel ca și scutecele de unică folosință ale întregului oraș.
6. Monitorul computerului. Mulți oameni cred că este mai bine să lase monitorul computerului pe modul de așteptare, decît să-l oprească în fiecare zi. Dar Energy.gov spune că trebuie să opriți monitorul complet, dacă aveți de gînd să staţi departe de el mai mult de 20 de minute.
7. Utilizarea filtrelor de cafea albe. Cele mai multe filtre de cafea sînt albite folosind clor și conțin dioxină, care e o toxină cunoscută. În plus, acestea sînt de obicei făcute din hîrtie nereciclată. Alegeți filtre de hîrtie maro, care sînt fabricate din materiale reciclabile sau un filtru din oțel inoxidabil sau un filtru de pînză reutilizabil.
8. Cele mai recente gadget-uri. Există o mulțime de oameni care ţin să aibă cele mai recente gadget-uri tehnologice. Ce se întîmplă cu toate cele vechi? Sînt aruncate. În 2012, ONU a raportat că peste 48 de milioane de tone sînt aruncate în fiecare an – de 11 ori mai grele decît ponderea a 200 de clădiri Empire State Buildings. Numai 13% din deșeurile electronice sînt eliminate și reciclate corespunzător.
9. Pești de fermă. Alimentele pe care le primesc peștii conțin adesea antibiotice și alte medicamente, care se scurg în apele subterane, afectînd mediul. Aproximativ o cincime din pădurile de mangrove valoroase ale lumii au fost distruse din cauza creșterii creveților din Asia.
10. Obiceiurile de spălare. Dacă spălați o dată sau de două ori mai puțin pe săptămînă, va fi o diferență semnificativă în cantitatea de apă pe care o utilizați. De asemenea, amintiți-vă că doar pentru că puteți spăla ceva, nu înseamnă că trebuie.
Sursa: naturallivingideas.com
Comentariile sunt închise.