APlante medicinale

Armurariul, prietenul ficatului

Potrivit unei frumoase legende medievale, vinişoarele albe de pe frunzele acestei plante sînt urmele lăsate de picăturile de lapte scurse din sînul Fecioarei Maria atunci cînd l-a ferit pe Iisus de soldaţii lui Irod, ascunzîndu-l sub nişte frunze mari de armurariu. În scop medicinal, se folosesc frunzele şi seminţele. Principiul activ al armurariului, silimarina, este un antioxidant puternic, acţionînd în special asupra canalelor veziculei biliare şi ale ficatului, împiedicînd pătrunderea toxinelor hepatice în celule. Această substanţă intră de altfel în compoziţia mai multor medicamente alopate prescrise pentru tratarea afecţiunilor hepatice toxice şi inflamatorii.

Ceaiul de armurariu ajută ficatul să elimine acetaldehida, reziduu produs prin metabolismul alcoolului, şi favorizează evacuarea biliară. Se pare că favorizează şi regenerarea celulelor hepatice, protejînd astfel pe termen lung ficatul şi funcţiile sale. S-au înregistrat cazuri în care, cu ajutorul acestei plante, a avut loc regenerarea ficatului afectat de hepatită şi ciroză. Această cură de dezintoxicare e recomandată pentru un organism epuizat, de exemplu aflat în convalescenţă. Reglează pofta de mîncare, stimulează digestia şi ajută la slăbit. De asemenea, are capacitatea de a aduce la normal valorile colesterolului. Infuzia din armurariu se recomandă şi persoanelor care au ficatul afectat din cauza consumului excesiv de alcool.

Armurariul se prepară şi se administrează în doze mici, sub formă de pulbere, un gram de patru ori pe zi, înaintea meselor cu o jumătate de oră, sau sub formă de tinctură. Planta nu numai că previne anumite tipuri de cancer, dar reduce şi efectele secundare ale chimioterapiei asupra organismului.

Atenţie! Femeile însărcinate şi persoanele care suferă de hipertensiune ar trebui să folosească armurariul cu precauţie.

Comments

comments

Comentariile sunt închise.