CPlante medicinale

Castanul sălbatic, leac pentru hemoroizi

Castanul sălbatic are şi alte denumiri populare: castan porcesc, aghistin, castan de cai. E un arbore cu flori albe pătate cu roşu, care apar în aprilie-mai. Fructul e o capsulă cu numeroşi ghimpi moi, care conţine 1-3 seminţe mari, brune.


Este o specie ornamentală, originară din peninsula Balcanică. În scop medicinal se utilizează scoarţa şi seminţele uscate la soare, care conţin cumarine. Principalii componenţi extraşi din seminţe sînt: amidon, proteine, lipide, gliceride, saponine, taninuri, cumarine, alcaloizi, acid linoleic, acid palmitic şi acid stearic. Escina din fructele de castan are efect inhibitor asupra acumulării alcoolului şi a glucozei în sînge, stimulează tranzitul intestinal şi are acţiune antiinflamatoare.6296998_kwiat-kasztana
Extractele de castan sălbatic au acţiune antiinflamatoare, astringentă, diuretică, febrifugă, narcotică, tonică, vasoconstrictoare, antioxidantă şi reduc retenţia lichidelor în ţesuturi. Se utilizează pentru tratarea bolilor circulatorii, arteritelor, varicelor, flebitelor, hemoroizilor. Extractele din seminţe se folosesc şi pentru tratarea reumatismului şi nevralgiei.
În medicina populară, castanele mărunţite, plămădite în spirt denaturat, şi florile ţinute în petrol, sînt folosite în tratarea reumatismului. Fructele, ramurile tinere, scoarţa sînt bune pentru tratarea frigurilor şi hemoroizilor. Scoarţa se întrebuinţează în tăbăcărie şi vopsitorie.

Castanele sălbatice se folosesc la măşti de păr şi de faţă, care fac un păr strălucitor şi pielea fină.
În tratamentul trombozei şi al varicelor se foloseşte tinctură: 250 g de castane salbatice cu coajă într-un litru de alcool de 40% se lasă la macerat timp de 14 zile. Se strecoară. Intern, se consumă 10-15 picături pe zi. Extern se aplică în afecţiuni hemoroidale, varice şi flebite şi se fac frecţii în artroze.

Pentru tratarea varicelor şi a hemoroizilor este bun şi unguentul. Se macerează o cană cu frunze verzi de castan în 100 ml de alcool timp de 24 de ore. Se adaugă 200 g de unt topit şi margarină şi se încălzeşte timp de două ore pe baie de apă. După răcire se unge cu această compoziţie locul bolnav.
Atenţie! Sămînţa conţine escină ce poate provoca intoxicaţii.

Comments

comments

Comentariile sunt închise.