Mai bine evită periuţele de dinţi electrice!
Conform unui studiu german, periuţele de dinţi manuale sînt mult mai indicate pentru protejarea smalţului.
Carii mai puţine şi mai mulţi dinţi păstraţi pînă la vîrste înaintate, dar, uneori, cu smalţul dentar deteriorat. Aceasta este concluzia unui studiu al universităţilor din Witten (Germania) şi San Antonio (SUA), care a constatat că cele mai multe periuţe de dinţi electrice erodează dinţii mai mult decît cele manuale.
Dentina suferă în urma „interacţiunii mecanice dintre periuţă de dinţi, pastă de dinţi şi dinte”, potrivit autorilor, care au testat patru periuţe de dinţi diferite: două electrice (cu periaj vertical, iar cealaltă cu periaj circular în dublu sens) şi două manuale (cap plat şi peri de înălţimi diferite).
Cercetătorii au izolat dentina din 72 molari extraşi, expuşi la 18 tipuri diferite de periaj, timp de 260 de minute (echivalent cu 8,5 ani de periaj), cu 10 ml de pastă de dinţi, foarte abrazivă, în fiecare minut.
Rezultate grosime dentină pierdută:
– 21 microni – pentru dentina frecată cu periuţa de dinţi electrică cu mişcări verticale
– 15,7 microni – pentru dentina frecată cu periuţă de dinţi electrică oscilo-rotativă
– 6 microni – dentina frecată cu periuţă de dinţi manuală cu cap plat
– 2,5 microni – pentru dentina frecată cu periuţa de dinţi manuală la cap ondulat.
Medicii insistă pe necesitatea unui periaj moderat, ca intensitate. Dacă e prea puternic, „ar putea crea leziuni cervicale de uzură pe email şi retragere gingivală, o sensibilitate crescută la frig”.
Sursa: medisite.fr
Comentariile sunt închise.